Az asztalt átszelő folyó

A dizájn megálmodója az amerikai Greg Klassen (web, facebook, intagram) aki 2017-ben remekül ötvözte a fémet, a fát és az üveget. Ez nem újdonság, sok tervező próbálkozott már ezzel, de Gregnek sikerült újat és szépet alkotni. Azóta már több tervező és asztalos művész tervezi és készíti a dizájn bútorait, de fontosnak tartottam az ötlet igazi gazdáját kiemelni! Ebben a blogban most mindent megtudhatsz az epoxi asztal “történelméről” és tulajdonságairól.

Mi is ez? Önmagában a gyakorlottabb asztalosoknak nem újdonság, de a fiatalabb asztalosok sem gondolkodnak rajta sokat, ha ilyet kérnek tőlük. Kihasználva egyes deszkák nyers, formájából adódó adottságát, készítenek olyan bútorokat, amik ebben az évben igazán keresettek lesznek.


Kép: Pinterest

Kép: Pinterest

Hétvégén botlottam bele egy amerikai asztalos-művészbe, aki ennek a különleges technikának szentelte közösségi oldalait (facebook, Instagram). Honlapján képekkel illusztrálva árulja számomra nagyon tetsző bútorait, 2500$-8500$ közötti áron (650.000Ft-2.210.000Ft körülbelül). Részeredményeket és végeredményeket oszt meg általában, azért a teljes technikát nem, de hát ezért vagyunk itt, hogy ezt megfejtsük.

Tehát adott egy nyers rönkfalap, ami gyakran nincs megszabadítva a külső rétegétől, ez adja a rusztikus hatását. A farönköt több fajta módon lehet szeletelni. A fa erezetének hosszanti részén, ilyenkor szép, elnyújtott fa erezetet kapunk. Ha egy körcikket vágunk le a rönkből, akkor a mintázatát a fa év gyűrűi adják, ez is gyönyörű terméket eredményez.


Tervező: Wayward Grain | PANGEA II COFFEE TABLE - $6,800 (Körülbelül 1.786.000 HUF) 

Tervező: Wayward Grain | PANGEA II COFFEE TABLE – $6,800 (Körülbelül 1.786.000 HUF)

A fenti képen látható kávézó asztal is a művész munkáinak egyike!


Kép: Pinterest

Kép: Pinterest

Két farönk szeletet egymással szembe fordítva kapjuk meg a fa által adott „folyómedret”. Ez azért is nagyon kreatív megoldás, mert két ugyan olyan bútor közel sem jöhet létre, mindig ad neki a fa valamilyen különlegességet, szépséget. A két falapot egymástól állandó távolságban rögzítjük. Érdemes ezt vízszintes felületen megtenni.

A „folyómeder” alá kell egy falapot rögzíteni, (sok videóban ezt ultra erős ragasztó szalaggal láttam a falap és a fa keret rögzítését) illetve egy befoglaló keretet is érdemes készíteni.


Kép: Instagram, Pinterest

Kép: Instagram, Pinterest

Most jön a turpisság!

A gyanta. Ezt a csodás víz hatást levegőre kötő színezett gyantával érik el, ami egyenletesen terül, és minden kis résbe befolyik. Érdemes ezt a gyanta mennyiséget rétegezni, azaz mindig megvárni még egy vékonyka réteg megköt, így erős, egyenletes hatást érünk el! További lehetőség, hogy a “folyómedret” nem gyantával öntjük ki, hanem méretre vágott, laminált biztonsági üveglapot vágatunk bele, vagy, a két lehetőség ötvözése.


Kép: Pinterest

Kép: Pinterest

Nem titkolt vágyam, egyszer beletervezni egy projektbe ezt a technikát, illetve mivel én is nagyon szeretek ilyeneket DIY módon otthon elkészíteni (mindig éreztem magamban affinitást az asztalos szakma iránt is) szerintem, ha eljön a jobb idő én is elkészítek egy kisebb éjjeli asztalt.

Aki megpróbálkozna vele és otthon szeretné elkezdeni:

Mindenképp kérje ki egy szakember véleményét az anyaghasználatról és faanyag kezelésről és a megfelelő körülményekről a jó minőségű, egészséges munka érdekében.

Ne a tűző napon és ne is 40 °C-os szellőzetlen szobában kezdje el, mert ahogyan a faanyag kezelők, úgy a gyanta is tulajdonságai is megváltozhatnak (gyorsabban köt, csúnyábban köt, hígabb lesz, mérgező gázok, stb…)


Kép: Pinterest

Kép: Pinterest

Otthoni elkészítésre, gyakorlatlanabb társaimnak talán kisebb dekorációs tárgyakat (poháralátét, dísztárgyak, kis táblák) elkészítését ajánlom, illetve az éjjeli asztal elkészítését. Higgyétek el ez is nagy munka lesz! Előkerülhet kreativitásunk is, a gyantába keverhetünk, virágokat, díszköveket, foszforeszkáló festéket, szinte bármit!

Elkészült bútoraitokat várom levélben, vagy a facebook oldalamon kommentben!

Ha pedig tetszene, egy ilyen jellegű dizájnbútor az otthonotokban keressetek fel, a tervezést illetően!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése