Ismerd meg a munkánk – 1. rész – Mi az a MoodBoard?

A MoodBoard szabad fordításban Hangulatmontázst jelent. Ez tulajdonképpen egy “kis” dokumentum,  (persze, azért van idézőjelek között, mert nem is mindig olyan kicsi ez, sőt…) ami megelőzi az igazi tervezést. 


Kép: Pinterest

Kép: Pinterest


Kép: Pinterest

Kép: Pinterest

Ez a projektrész nem mindig kínál konkrétumokat, de én a legfontosabbak közé sorolnám: hatással van ránk, hangulatot vált ki, láttat és éreztet. Nem véletlenül van ez a projektrészek elején. Innen már érezni fogja az Ügyfél, hogy ez az amit szeretne nap mint nap látni az otthonában. Tudni fogja már ebből is, hogy szeretne-e együtt dolgozni a lakberendezővel, mennyire haladnak egy úton a közös cél felé, sikerült-e megtalálni a közös hangot, és azt, hogy milyen a tervezési stílusa, hisz ez mint az ujjlenyomat, minden tervezőnek más. 


Kép: Pinterest

Kép: Pinterest


Kép: Pinterest

Kép: Pinterest

Többféleképpen készülhet, ez a tervezőre van bízva, mit preferál jobban. Régebben ez egy hosszabb projektrész volt. Gyönyörű kézzel skiccelt ötleteket és megoldásokat vetettek papírra, már kiolvasott katalógusokból, újságokból vágtak ki hangulatokat, színeket, bútorokat – ha pedig egy drágább szaklapban találtak az elképzelésnek megfelelő megoldásokat akkor azt mellékelve vitték magukkal a prezentációra. Sorra járták a textil, festék, kiegészítő üzleteket, anyagmintákat kértek és ragasztottak. Vágtak, vonalaztak, nyilaztak, írtak. 


0c46bbf319f4b6d0a0614793ffc8e88b.jpg


a97f5b45d89ac4e6031ceaf4fb6ea92b.jpg

Ma már ez persze gyorsabban elkészíthető. Gyakorlatilag akinek van egy kis affinitása a számítógéphez és van némi programismerete “pikk-pakk” (A régi módszerhez képest valamennyivel gyorsabban) össze tud állítani egy hangulatmontázst. Vannak tervező programok, amikben külön helyet kapott a menüszalagon a “Hangulatmontázs” parancs, illetve több képszerkesztő program is (például a Photoshop) alkalmas arra, hogy ilyen dokumentációt gyártsunk. Arról nem is beszélve, hogy az internet adta lehetőségekkel nagyobb lett a tervezők “látóhatára” (ez nem feltétlen egyenlő a mögöttes tudással is) így nem kell a cipőjük talpát lejárni ahhoz, hogy valami felvállalhatót készítsenek, elég egy laptop és internet előfizetés. 


Kép: Pinterest

Kép: Pinterest


Kép: Pinterest

Kép: Pinterest

Mindenki maga dönti el, hogy szakmabéliként mivel szeret alkotni, mindegyik módszernek meg van a szépsége, így is – úgy is lehet gyönyörű hangulatmontázsokat készíteni. Én mindig csillogó szemekkel figyelem a “nagy öregek” munkásságát, mert valahogy mindig is vonzóbb volt számomra az a munkásság, stílus amit Ők képviselnek. Mindig jobban szerettem megfogni, megtapintani a textilt, érdeklődni, utána járni, elmenni és anyagmintát kérni. Persze, én is számítógéppel dolgozom, és nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy leggyakrabban a Pinterest-ről inspirálódok. Még is imádom megvenni a szaklapokat, – és ha barát vagy családtag külföldön van a legjobb szuvenír a külföldi belsőépítészeti és építészeti újság – imádom lapozni, sőt még nézni is, ahogy hever az asztalon. Szeretek textil-, festék- és famintákat vinni egy megbeszélésre, és mutogatni az Ügyfélnek, hogy “nézd, itt van, tapintsd meg, ez az, amit sokáig fogsz látni az otthonodban”. 

Ez lenne a hangulatmontázs. A következő blogban a látványtervezésről szeretnék majd írni egy kicsit, hisz a Moodboardot az a projektrész követi. Ennél a résznél mutatkozik meg csak igazán a tervezői stílus, kreativitás, minőség. 

Ha nem szeretnél lemaradni az “Ismerd meg a munkám” részeiről, akkor kövesd a Facebook oldalam, vagy iratkozz fel a hírlevélre! 🙂

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése