Összeillő színek a lakásban a harmonikus hatásért

Az összeillő színek a lakásban harmonikus és egységes megjelenést biztosítanak az adott térben. Mire ügyelj, amikor kiválasztod a falak, a bútorok és a dekoráció színét? Milyen lehetőségek közül válogathatsz, és hogy fogj hozzá a tervezéshez?

Egymással harmonizáló színek párosítása: a színkör rejtelmei

A színkör egy nagyszerű útmutató, amely segít a színek összehangolásában. A körön 12 szín láthatsz: a három alapszínt ( vörös, sárga, kék), három másodlagos színt (zöld, narancssárga, lila), illetve hat harmadlagos színt, amelyek egy elsődleges és egy másodlagos szín keverékei. Ezek a vörösesnarancs (vermillion), a sárgásnarancs (borostyán), a sárgászöld (chartreuse), a kékeszöld (teal), a kékeslila (ibolya) és a vöröseslila (magenta).A színelmélet szabályai szerint egymással harmonizáló színeket akkor kapunk, ha komplementer, analóg vagy monokróm színeket választunk. A komplementer színek két ellentétes, egymással szemben álló színt jelentenek a színkörön, ilyen például a piros és a zöld, a kék és a narancs vagy a lila és a sárga. Az analóg színek két vagy három szomszédos szín a színkörön, pl. a zöld, a kék és a lila. A monokróm színek egy szín különböző árnyalatai, pl. a kék különböző tónusai.

Lakás színek kiválasztása a színkör alapján.

Különböző színösszeállítások és a színek párosítása a lakásban

A megfelelő színek kiválasztása és kombinálása segíthet a lakás különböző részeinek összehangolásában, valamint egy olyan élettér megteremtésében, amely nyugalmat áraszt és inspirál. 

A monokróm színpaletta egyetlen színt használ különböző telítettségű és intenzitású árnyalatokban, hogy egységet teremtsen. Vitathatatlanul ez a legideálisabb választás, ha összeillő, egymással harmonizáló színeket keresel. Itt szinte nincsenek veszélyzónák, és némi ízléssel és visszafogottsággal könnyen létrehozható egy elegáns lakókörnyezet, különösen, ha semleges színekben utazol, mint amilyenek a barnák, a bézsek, és fehérek különböző árnyalatai.

Tipp: Egyazon szín variációinak használatával a szoba nagyobbnak tűnhet, így ez a módszer remekül beválik kis terek berendezésénél.

A komplementer színek rendszerében a kiválasztott szín és a vele szemben álló, ellentétes szín párba állításával erőteljes kontrasztos hatást alakíthatsz ki. Az olyan tipikus kombinációk, mint a sárga és a lila vagy a narancs és a kék merészek és vonzzák a szemet, és a szoba egyes elemeire helyezik a hangsúlyt.

Tipp: Játssz a komplementer színekkel, ha például egyetlen elemre – egy bútordarabra vagy egy műalkotásra szeretnéd felhívni a figyelmet. Az adott komplementer színpár egyik szereplőjének telítettségét csökkentve növelhetjük a köztük lévő harmóniát.

Ezt úgy kell érteni, hogy a komplementer színek alapvetően “nem barátok”, hanem két egymással szemben álló domináns szín. Ha mindkettőből túl sok van (100%-os telítettség), akkor kioltják egymást, és mindegyik színpár összekeverve szürke lesz. Ellenben, ha csak egyiknek engedjük meg, hogy domináns legyen, és ezt telítettség arányában fogalmazzuk meg például két ugyanakkora falszakaszon, akkor harmóniát érünk el. Ha nem a telítettséget módosítjuk a színpárnál, hanem a mennyiséget, akkor azzal kiemelünk, figyelmet irányítunk rá.

Szobafestés: színek párosítása a jobb vizuális hatásért.
Itt kicsit módosítottunk a sárga árnyalatán és telítettségén, így harmonikus a 100%-os kékkel.

Az analóg séma három színt használ egymás mellett a színkörön: egy domináns színt (általában elsődleges vagy másodlagos szín), egy támogató színt (másodlagos vagy harmadlagos szín), végül egy harmadik színt, amely vagy az első kettő keveréke, vagy egy hangsúlyos szín, amely kiemelkedik közülük.

Tipp: Mivel ezzel a módszerrel könnyen túlzásba lehet esni, a nyugodt és vizuálisan vonzó egyensúly biztosítása érdekében alkalmazd a “60-30-10” aranyszabályt, amely szerint a tér 60%-át töltsd meg az alapszínnel, 30% jusson a támogató színnek, 10% pedig a kontrasztos színnek.

Párosítható színek: melyik szín mihez illik?

A lakberendezés részben játék a színekkel, de nem mindegy, hogy milyen árnyalatot választasz, hogy elérd a kívánt hatást. Egy sárga-barna nappali vagy egy szürke-zöld szoba például klasszikus megoldásnak számít. A világos színek tágítják a teret, míg a meleg színek a lakásban kuckóssá, hívogatóvá teszik otthonodat. A világos szobaszínek például krémszínű vagy bézs falszínnel, a kék és a fehér kombinációjával pihentetik a szemet, a zöld kiegészítők a növényzetben és a dekorban pedig életet lehelnek az enteriőrbe.

A modern Farmhouse színvilága, amelyet munkáimban szívesen ötvözök a naturális modern irányzattal, könnyed és természetes, és olyan semleges meleg és hideg színekkel operál, mint a krém, a bézs, a barna, a szürke, a fehér, valamint a természetes földszínek, mint a kékek, a zöldek, a sárgák és a sötét narancssárga.

Harmonizáló színek a lakásban a természet jegyében

  • Az olyan meleg semleges színek, mint a krém, a bézs és a barna, kellemes érzést keltenek, mert a természetet idézik, így sokan azonosulni tudnak velük.
  • A hideg neutrális színek, mint a szürke, az ezüst, a kék és a világoszöld nyugtatóak és derűsek.
  • A földszínek és a natúrszínek a természetet adják vissza: a fákat, a lombok változó színeit, illetve az óceán és az ég kékjeit. A meleg, fás színek a mélyebb vörösekkel és narancsokkal földelnek és a kényelem érzetét keltik.

Összeillő színek a lakásban szakértői segítséggel

Sokszor kapok olyan kérdéseket, hogy például a barnához vagy a bézshez milyen szín illik? Természetesen meg tudom mondani, hogy a barnával harmonizáló színek közül mi mutatna remekül a lakásban, hiszen a stílusirányzat, amelyet képviselek, ezekkel a színekkel operál, de őszintén szólva ehhez elég felkeresned néhány weblapot, hogy ötleteket meríts.

Persze a lakás színeinek kiválasztásához is kérhetsz szakértő segítségét, de nem ez lesz a legnehezebb feladat, amikor megtervezed az lakóteredet, hiszen az esztétikán túl ügyelni kell a funkcionalitásra is, hogy igazán jól érezd magad az otthonodban. Ehhez pedig tisztában kell lenni az anyagokkal, a belsőépítészeti lehetőségekkel, és az sem árt, ha ismersz néhány megbízható szakit a kivitelezéshez.A komplex lakberendezéshez, belsőépítészeti tervezéshez és kivitelezéshez érdemes segítségül hívni egy szakembert, akire teljes mértékben rábízhatod magad, hogy tényleg az valósuljon meg, amit szeretnél, ráadásul költséghatékony formában. Aki kézben tartja a folyamatokat, és kapcsolatot tart veled, hogy maximálisan elégedett légy a végeredménnyel. Kérj ajánlatot weboldalamon, vagy hívj a 0670 424 5312-es számon, hogy elkezdhessünk együtt gondolkodni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése