Lakberendező és belsőépítész: mi a különbség?

Az emberek fejében gyakran összekeveredik a lakberendező és a belsőépítész. Nem csoda, mindkettő alapvetően az épületek belső tereinek kialakításával foglalkozik. A két szakma között azonban különbségek vannak, amikkel jó, ha tisztában vagy. Ugyanis egy komoly lakás vagy házfelújítás során jó tudnod, mire van szükséged és hova fordulj. Lássuk is, mit érdemes tudni erről a két szakmáról!

Mit csinál egy belsőépítész?

Az egyértelműség kedvéért érdemes a belsőépítészekkel kezdeni, akik alapvetően a belső terek kialakítására szakosodtak. Egyetemi képzést végeznek: vagy belsőépítészetre szakosodnak az alapszakon, vagy ráépítenek egy belsőépítészet mestert az alapképzésre.

Egy belsőépítész figyelembeveszi az épületszerkezeti és statikai követelményeket az épületek belsejének áttervezésekor. Mozgathatnak vagy kivehetnek nem teherhordófalszakaszokat, ezáltal átalakítva a belső tereket. Nem lehet például teherhordó falakat csak úgy kivenni, akármennyire is jól nézne ki design szempontból. Tehát, ami a falakat illeti: egy belsőépítész hivatalosan egymaga dönthet arról, hogy nem teherhordófalszakaszokat elbontasson, illetve egyes tereket új falszakaszok építésével daraboljon. A főfalak elbontásához neki is statikai tervet kell kérnie, de még egy födémfeltöltéshez is.

Emellett egy belsőépítész gépészeti ismeretekkel is rendelkezik. Gondoljunk bele: a belső tér kialakítása során el kell helyezni a fűtésrendszert, a vízvezetékeket, meg kell oldani a csatornarendszerhez való csatlakoztatást. Vagy ha egy felújítás során fel akarjuk például cserélni a konyhát az egyik szobával, akkor ahhoz az összes csövet is át kell vezetni, nem elég átvinni a bútorokat és a berendezéseket az egyik térből a másikba. Mindezeket az összetett tervezési munkákat belsőépítészek végzik.

Mindezen felül természetesen különbség még az egyéb műszaki tudástár, mert tény, hogy egy belsőépítésznek lehetősége van megtervezni egy házon belül például az új kazán helyét, de ez semmilyen formában nem számít gépészmérnöki tervnek, ahogyan tervezhet új lámpakiállásokat és dugaszolóaljzatokat is, de ez nem nem számít világításmérnöki tervnek. 

A belsőépítész ezért egyéb (mérnöki)szakirányú kolléga segítségét is bevon(hat)ja, annak érdekében, hogy minden a legbiztonságosabb legyen. (Ez természetesen a projektekben többletköltséget is eredményezhet.)

A belsőépítészek gyakran tervezőirodáknál vagy erre szakosodott irodáknál dolgoznak. Ugyanis szintén az ő feladatuk a különféle üzlethelységek vagy vendéglátóipari egységek belsejének alapvető megtervezése. De ahogy a fentiekből láttuk, egy lakás vagy ház átépítése során is belsőépítész segítségére lesz szükségünk.

Követhet-e stílusirányzatokat egy belsőépítész?

Az egyszerűsített válasz, hogy igen követhet. Ugyanazok az általános trendek érvényesek a belsőépítészetben, mint a lakberendezésben, és fordítva.

Alapvetően a belsőépítész nem a dekorációra fókuszál, hanem a belső terek funkcionalitására és ergonómiájára. Nem a festék színe érdekli, hanem hogy átlátható és élhető legyen egy ingatlan, komfortos belső terekkel. A dizájn megtervezésénél inkább az ügyfél igényei és a különféle szakemberekkel kivitelezett elemek szerepelnek, nem a megvásárolhatóak.

Mit csinál egy lakberendező?

A lakberendező általában élettel tölti meg a rendelkezésére álló teret, nagy hangsúlyt fektetve a stílusra és a bútorozásra. Lakberendezőként általában nem egyetemi képzést végez az ember, de egy jó lakberendezőnek ugyanúgy van szeme hozzá, mit lenne érdemes egy lakásban áttervezni, átalakítani, funkcionálisan is. Szintén látja, hogy hogyan lenne érdemes egybenyitni egy nappalit a konyhával. Mi is végzünk például komplett belsőépítészeti tervezést, azzal a kitétellel természetesen, hogy a statikai tudást igénylő tervezési folyamatokba bevonunk építész szakembert.

A lakberendező feladata, hogy az épület vázát, alapvető dimenzióit egy esztétikus, komfortos és funkcionális belső térrel töltse ki. Ez magában foglalja a helyiségek elrendezését, bebútorozását és designját ergonómiai és esztétikai szempontok alapján. Ő lesz az, aki néhány ügyes javaslattal kétszer akkora teret hoz ki a rendelkezésre álló négyzetméterből, vagy ügyes színválasztással és pár tükörrel tágas érzetet teremt egy garzonban.

Segít a megfelelő bútorok kiválasztásában, beszerzésében, akár egyedi bútorok tervezésében is. Segít kiválasztani a megfelelő színeket, burkolóanyagokat és nyílászárókat. Tudja, hogy mit honnan érdemes beszerezni és kiszámolja a szükséges mennyiségeket. Ezen túl látványterveket csinál, hogy lásd, milyen lesz a végeredmény, és projektmenedzserként levezényli a felújítást. Tehát egyszerre zeneszerző és karmester, aki segít neked álmaid otthonának megteremtésében.

Mindkettő stílusokban gondolkodik

Míg a belsőépítészetben a gyakorlat próbáját kiállt alapelvek, illetve általánosabb trendek dominálnak, a lakberendező az, aki stílussal öltözteti fel az épület vázát. Egy lakberendező lesz az, aki például skandináv életérzéssel tölti meg a nappalidat. Ezzel együtt a stílusok természetesen nem kőbe vésett dolgok, inkább egy vizuális nyelvet, illetve átfogó szempontrendszert jelentenek, amely segítségével bizonyos hangulatot lehet adni egy térnek. Mást mond el lakóiról egy japandi lakás, és megint mást egy mediterrán vagy indusztriál épületbelső. Az, hogy ezen belül milyen arányokkal, bútorokkal, textúrákkal dolgozunk, már egy sokkal nyitottabb kérdés.

Van-e stílusa egy lakberendezőnek?

Lakberendezője válogatja, hogy milyen stílusokban mozog szívesen. Én például a naturális modern és a modern Farmhouse irányzatok koordinátarendszerében mozgok, alapvetően ilyen projekteket vállalok el. De természetesen vannak lakberendezők, akik nem specializálódnak, hanem igyekeznek minél szélesebb palettát lefedni, és minden ügyfelet kiszolgálnak.

A megfelelő lakberendező kiválasztásakor alapvetően a szaktudás és az emberi kémia a lényeg. A megfelelő szakemberrel azt érzed, hogy mintha olvasna a gondolataidban, és pont olyan megoldásokat javasol, ami a te stílusod. Ha ez a kémia megvan, akkor nagyon könnyű lesz együtt dolgozni és a végeredmény magáért fog beszélni!

Összefoglalva

A lényeges különbség az a belsőépítész és a lakberendező között, hogy míg a lakberendező egy adott befoglaló négyzeten belül munkálkodik, addig a belsőépítész lényegében kiléphet a házon belül a szobák befoglaló négyzetéből. Ez azt jelenti, amit fentebb is részleteztünk, hogy a belsőpítész mozgathat falakat.

Érdekelne, mit tudnánk kihozni otthonodból? Vedd fel velem a kapcsolatot!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése