Ismerd meg a munkánk – 2. rész – Mi az a Látványtervezés?

Szolgáltatásaink között szerepel a 3D látványtervezés. De mit is jelent 3D látványterv? Egy program segítségével a 3D, azaz háromdimenziós látványterv segít, hogy elképzeléseid egy virtuális tervben megvalósítsuk, amivel mi prezentáljuk feléd az elképzeléseinket. Mindezt egy felmérés és egy moodboard (erről már korábban írtunk: link) előzi meg, ahol a műszaki adatok felvétele után hangulatba és színekbe öntjük számodra az előzetes elképzeléseinket!  Ezzel egyidejűleg készül a műszaki tervezés, ami a falnézeteket és a 2D-s alaprajzot tartalmazza.

 

A látványtervezés készülhet géppel is, azaz tervezői programokkal ilyen az SketchUP, Archline.XP, ArchiCAD és a Vectorworks is, de ezek mellett még számtalan ingyenes és megvásárolható licenccel rendelkező program van. Mondhatnánk, hogy a gépi tervezés a gyorsabb, de be kell lássuk, hogy gyakran nehezebb, lassabb, de a végeredmény minden percet megér.

Előfordul, hogy  különböző programokat kombinálunk a cél érdekében, ez azt jelenti, hogy egy programban csak 3D-s modelleket készítünk, ezek akár létező bútorok modelljei is lehetnek, a másik programban pedig beleültetjük a 3D-s tervekbe, a harmadik programmal elkészítjük a fotorealisztikus tervet, a negyedik és ötödik programmal pedig szerkesztjük, fényeket teszünk be, színeket javítunk. Ez rengeteg időt és program ismeretet igényel, de a fő szempontunk és célunk az, hogy a legjobb minőségben tudjuk a Megrendelőinknek prezentálni a terveket.


fb45d3e4b3ef73dc684e03ebfd5f85cc.jpg

A másik lehetőség, hogy ezt kézzel készítjük el. Itt természetesen már segítségül hívjuk a léptékvonalzót, pauszpapírt, ezer színes filcet és rengeteg színes ceruzát. Ezt a képességet, hogy gyorsan és hatékonyan tudjunk kézzel is szép képeket elkészíteni, nagyon fontos folyamatosan “karbantartani” mert szinte biztos vagyok benne, hogy mindenkivel fordult már elő, hogy hiába minden program ismeretnek, egyszerűen nem tudta megmodellezni az elképzelését. Ilyenkor nagyon jó, ha már a perspektíva szerkesztés szabályait álmunkból felkeltve tudjuk, és minden mozdulat a kezünkben van.


7bca26a6ca5d573d7c4e702df7902c53.jpg

Természetesen ezek a szabályok igazak a 2D-s műszaki tervezésre is, amit a következő blogbejegyzésben fogunk elmesélni!


31951e83e0b9f180004f747c1fb97ae1.jpg

Képek: Pinterest.com

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése