A nagy Gatsby otthona

„Az árfolyamok rekordokat döntöttek, a Wall Street dübörgött és szárnyalt, mint egy aranymadár. Egyre fényesebb estélyek, egyre frivolabb műsorok, egyre magasabb épületek. Az erkölcsök lazultak és a szesztilalom sem érte el a célját: csak még olcsóbb lett az ital.”

Bizonyára sokunk látta a 2013-ban megjelent A nagy Gatsby című filmet, ha másért nem, hát Leonardo DiCaprio főszereplése miatt. A film elején hangzik el az idézett pár mondtat, mely az 1920-as éveket jellemzi. Viszont nem csak a felsorolt dolgok teszik vonzóvá azt az időszakot: a lakberendezés és építészet terén is meghatározó volt,  a mai napig kedvelt épületek és berendezési tárgyak jöttek létre. A kor stílusát Art Deco-nak nevezik, amely a két világháború között született meg, lett felkapott és merült is feledésbe egy időre. Akkoriban a tehetősek kiváltsága volt, mára szinte mindenki számára elérhető.


64776833fb45aec0b4e144b500314f73.jpg


ee896198f83a2bdffa692f396ead01db.jpg

Az art deco-ban fellelhetők az egyiptomi, afrikai és ázsiai művészeti elemek, az egyszerű formáknak köszönhetően elindult a tömeggyártás és anyaghasználatban is az egészen egzotikus anyagoktól az olcsó műanyagig minden megtalálható volt. A stílus elemei között felsorakoznak a geometriai minták, a lépcsőzetes formák, az életszerű nőalakok, stilizált állatformák, berakások és a napsütés is.

 

 

A stílus eredeti bútorairól általánosan elmondható, hogy nem törekedtek a kényelemre. Az art deco mindig is más és különc akart lenni, ez nem csak anyaghasználatában, de formáiban is megjelent. A képen egy jellegzetes kialakítást láthatunk, ami nem csak fotelek esetében fordult elő. Kedvelt volt még a legyező-forma és a felhőkarcolókat utánzó darabok is. A használati tárgyak is többnek akartak látszani, mint amik voltak.

Kedvelt anyagai az egzotikus és luxus márvány, arany, bársony, ébenfa, üveg, fém, állatbőr. Minden, ami csillog, fényes és különleges. Színei a fekete, az arany és az élénk színek.

Ahogy említettem jellemző volt a felhőkarcoló alakú bútorok készítése, nem véletlen. Ebben az időben épült több jelentős felhőkarcoló is az Egyesült Államokban, amik akkor az építészet csúcsát jelentették. Ilyen például a Chrysler Building New York-ban, a Rockefeller Center és  a Radiator Building is, ami gótikus elemeket is tartalmaz.


blank


41d6d92b57d47329b2a245313061093f.jpg

A Chrysler Building belső csarnoka


Radiator Building

Radiator Building


Rockefeller Center

Rockefeller Center

Manapság újra népszerűvé vált a stílus, hiszen sajátos varázsának köszönhetően könnyedén mi is egy fényűző Gatsby-parti kellős közepén találhatjuk magunkat.

Képek forrása: Pinterest/Internet

Lobkovitz Klaudia cikke

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése