Dán életérzés: A Hygge jelenléte Magyarországon

Mi lehet az oka, hogy a Dánok már évek óta listavezetők a „Világ legboldogabb országai” listán? Ennek a kérdésnek mi köze van a lakberendezéshez? Mind két kérdésre a válasz: hygge (olvasd: hüge, norvég eredetű szó, jelentése jóllét)

Mi az a Hygge? Alapvetően a szó maga egy életvitelre utal, egy lelki-testi egyensúlyra, biztonságérzetre, a magunkkal való időtöltésre (= énidő) illetve a jó hangulatú családi beszélgetésekre, nosztalgiázásokra. Jelenthet egyszerre hosszú beszélgetéseket, összebújós csendes estéket, vagy csak annyit, hogy meleg takaró alatt, forró teával átgondolod a napod, és mindent kiemelsz belőle, ami pozitív. Látni, érezni az apró örömöket, megállni egy percre és észrevenni mennyi pozitívum van az életünkben. A hygge életérzésben az a legjobb, hogy tanulható, megtartható és az élet minden területén alkalmazható.


8dce3fdbb8d00013d818904d27300f22.jpg


c1877ae0847e2f9553e88957a4dffcb4.jpg

Így esett, hogy megszületett ez a blogbejegyzés, hisz a lakberendezésben is jelen van, és a szó eredeti jelentését nézve, (=jóllét) nem kell rögtön remegő kezekkel a pénztárcánkat nézni, hisz nem a szó nem az anyagi jóllétre utal, hanem a külső-belső békére. A hangulat megteremtése itt is a cél, és azt hiszem ebben az is benne van, hogy Te teremted meg és nem csak vársz rá.szurke-baranybor-uloparna-BV18_189.jpg

Nordichome.hurozsaszinu-kor-alaku-juta-szonyeg-BV19_113.jpg

Nordichome.hu

S, hogy a Dánoknál mit jelent a „hangulat megteremtése”? Meleg színekkel dolgoznak, barnás, szürkés és bézses árnyalatokkal. A színek legvilágosabb és a legmélyebb árnyalataival. Minden puha, kellemes tapintású, plédek, párnák, amelyben az ember elsüppedhet, mint egy hatalmas kényelmes felhőben. Igyekeznek úgy megtervezni otthonaikat, hogy minden „pont kézre essen” azaz teljesen ember központú a tervezés, minden méret tökéletes passzol az ott élőkhöz. Az otthonuk van értük, és nem fordítva!

Az én kedvenc termékeim a nordichome.hu-tól Hygge stílusban:feher-fem-asztali-lampa-BV18_202.jpg

Nordichome.huarany-fem-halos-fuggo-lampa-BV18_262.jpg

Nordichome.huarany-szinu-kerek-fem-talca-4-BV18_109.jpg

Nordichome.hurozsaszinu-kokeramia-vaza-BV19_48.jpg

Nordichome.hu

EZEKET OLVASTAD MÁR?

blank

Lakberendezési tanácsadás féláron

Mi lakberendezők, belsőépítészek szeretjük minél több emberrel megismertetni a munkánk fontosságát, hasznát és persze célját. Viszont sokan még mindig egyfajta luxuscikként gondolnak erre a szolgáltatásra.

TOVÁBB »