Háztartási helyiségek, melyekben öröm a munkavégzés

Mi is az a háztartási helyiség és hogyan került a képbe? Ténylegesen szükség van rá vagy csak amolyan hóbort? Ezt a témát boncolgatjuk kicsit a mai bejegyzésben.

Tapasztalataim szerint itthon még nem terjedt el széles körökben a háztartási helyiség létezése. Újabb építésű és nagyobb területű családi házakban már megtalálhatók az erre a célra kialakított terek, de általánosan elmondható, hogy nem sokunk otthonában van jelen ez a helyiség. Mégis miért jó egyáltalán? A háztartási helyiség alapvető funkciói a különböző tisztítószerek, kisgépek (pl. porszívó), takarításhoz szükséges eszközök tárolása, a mosás-szárítás-vasalás hármasa, de történhet itt ülőmunka is (pl. varrás). Ha jobban belegondolunk régebben ezek az eszközök és gépek elszórva voltak megtalálhatók a ház különböző részein. Rendszerint a fürdőszobában került elhelyezésre a mosógép/szárítógép és a tisztítószerek nagy része. A vizes ruhákat is ott teregették ki, ahol éppen tudták, a porszívó is az egyik szoba eldugott sarkában csücsült. Néha a konyhában is belebotlottak pár tisztítószerbe, esetleg egy mosógépbe. A háztartási helyiség lényege, hogy minden háztartási munkával járó tárgyat, gépet magába foglaljon és kényelmes munkavégzést biztosítson. Ennek igénye akkor merült fel, mikor elkezdtek megjelenni a nagyobb méretű, modern és elegáns fürdőszobák, melynek funkciói kiegészültek a wellness fogalmával. A fürdőszoba tehát többé már nem csak a szimpla tisztálkodás helyszíne volt, hanem a kikapcsolódásé és relaxálásé is. Ebből következett, hogy a tisztításra alkalmas eszközök már kiszorultak a helyiségből. Hiszen ki tudna egy halom szennyes láttán nyugodtan elmerülni a habok között? 😊

A háztartási helyiség általában a vizes helyiségekhez közel helyezkedik el, gyakran nyílik konyhából, közlekedőből, fürdőszobából vagy akár garázsból is.


f950d50bd0d88baecaa4671156e2de48.jpg


b15be69b243b6c38c1a5db58147d180f.jpg

Mi található még ott a mosógépen kívül?

Felépítése hasonló a konyháéhoz. Legtöbb esetben a fal mentén húzódó munkapulton egy mosogató is feltűnik, valamint a tároláshoz szükséges szekrények és polcok betervezése is fontos. Egyes esetekben itt kerül elhelyezésre a kazán és a bojler is. Nagy figyelmet kell azonban fordítanunk arra, hogy a berendezések sokkal masszívabbak legyenek egy átlagos konyhai bútornál, ugyanis ebben a helyiségben fogjuk a legpiszkosabb cipőket takarítani és a maró hatású tisztítószereket is használni.


bfb76bf7b1740f67771d47b9c6936ab8.jpg


blank


blank

Egy jól átgondolt és megtervezett háztartási helyiség nem csak praktikus és kényelmes, hanem az ott töltött idő sem tűnik olyan borzalmasnak, ha közben kedvenc formáink és színeink vesznek körül minket. Háztartási helyiséget mindenkinek!  😊

Lobkovitz Klaudia cikke

Képek: Pinterest

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése