Játék a térrel

Hogyan tudjuk becsapni a szemünket és ezzel együtt a térérzékelésünket? Pofon egyszerűen! A falakon elhelyezett színekkel, mintákkal és még jó pár eszközzel tudjuk befolyásolni érzékeinket és ha megfelelően használjuk őket, akkor egyszerűen tudunk egy lehangoló helyiségből kedvenc kis szobát kialakítani.

Mikor van erre szükség?

Több esetben is szükségünk lehet a tér optikai módosítására. Például ha nem jut elég természetes fény a helyiségbe, de nyílászárók áthelyezésére nincs lehetőségünk, vagy ha a szoba arányai nem megfelelők: túl keskeny vagy túl alacsony, netán magas. Tehát ha a helyiség elrendezése nem ideális, nyugodtan fordulhatunk a következő eszközökhöz.

1.       Tükrök

Kis területű helyiségekben jó megoldás lehet egy nagyobb tükörfelületet tervezni, lehet egy fél falnyi, de akár egy egész is. Ezzel térnagyobbító hatást érünk el, duplájának fogjuk érzékelni az eleve kis alapterületű szobát. Apró fürdőszobákban érdemes ezt a módszert alkalmazni, hiszen tükörre szükség van, így máris két problémát oldottunk meg. A fényes felületekkel, üveggel, magasfényű bútorokkal hasonló hatást érhetünk el, ha túl soknak éreznénk a tükröket. Ebben az esetben viszont mindig figyeljünk arra, hogy mit fog mutatni a tükör képe!


e44c452c267c59a9ddee6df4e5b0cfbf.jpg


1540398039_75_25-Edgy-And-Cool-Mirrors-For-Your-Entryway.jpg


5f891891f8f2061ed5ecfbd213f2a81e.jpg

2.       Bútorok

Talán nem is gondolnánk, de a helyiségben elhelyezett bútorokkal is tudjuk a térhatást befolyásolni. Ha magas belmagasságú helyiségbe alacsony bútorokat választunk még magasabbnak fog hatni, ha pedig alacsony belmagasságú szobába viszonylag magas bútorokat választunk, még nyomottabbnak fogjuk érzékelni. Térnövelés esetében helyezzük a bútorokat a falak mellé és lehetőleg ne használjunk testesebb darabokat. Egyes bútorok viszont kiválóak a tér tagolására is, funkciók elválasztására. Kisebb szobában praktikus beépített szekrényt elhelyezni a tér maradéktalan kihasználása érdekében.


a8c35ef04258b1353e8500177747d177.jpg


blank

3.       Fények

Bizony a fények is nagyon fontosak, főleg abban az esetben, ha a kevés természetes fényt kell pótolnunk a mesterségessel. Hideg és meleg fények alkalmazása a színekre is hatással van. Ha meleg fény vetődik egy meleg színre, az még intenzívebbnek, ha hideg fény vetődik hideg színre, azt pedig még hűvösebbnek fogjuk érzékelni. Nagy belmagasság esetén érdemes mélyen belógó lámpatesteket használni, amik kitöltök a teret, ekkor leginkább szórt fény alkalmazása ajánlott, hogy a falakról visszaverődő fény még hatásosabb legyen. Alacsony belmagasságnál pedig a rejtett, felfelé irányuló világítás növelheti a teret.


blank


blank

 

Lobkovitz Klaudia cikke

Képek: Pinterest

EZEKET OLVASTAD MÁR?

blank

Lakberendezési tanácsadás féláron

Mi lakberendezők, belsőépítészek szeretjük minél több emberrel megismertetni a munkánk fontosságát, hasznát és persze célját. Viszont sokan még mindig egyfajta luxuscikként gondolnak erre a szolgáltatásra.

TOVÁBB »