Gyönyörű és kényelmetlen konyhák

Ezt a bejegyzést egy Facebook poszt ihlette. Tagja vagyok különböző lakberendezéssel kapcsolatos csoportoknak és egyik nap szembe jött velem egy kép, amin egy esztétikus, magas minőségű, újonnan épített lakás konyhája volt látható-borzalmas elrendezéssel. A mosogató, főzőlap és hűtő ebben a sorrendben követték egymást, közvetlenül, alig pár centiméter különbséggel. Szomorú azt látni, hogy frissen kialakított konyhánkban hagyják teljesen figyelmen kívül az ergonómiai alapokat, valamint a konyhatechnológiai sorrendet, melyek egy konyha tervezésének alapját képezik. Hiába szép és jó minőségű termékekkel felszerelt a konyha, ha közben kényelmetlen és egyáltalán nem praktikus.

Elsősorban nem árt néhány alapvető mérettel tisztában lennünk, ha konyhát tervezünk. A helyiség optimális területe 10-12 m2, minimális területe pedig 6-8 m2. A konyhatechnológiai sorrend (tárolás-előkészítés-mosás/tisztítás-összeállítás-főzés/sütés-tálalás) betartásával időt és mozgást takaríthatunk meg. Emellett fontos a konyhai háromszög elrendezés, melynek pontjai a hűtő-mosogató-tűzhely. Ezen pontok között megtett távolság max. 8 méterig kényelmes.


60b206b467ee0644486ab19f354b431c.jpg

A technológiai sorrend egyes elemei mind valamilyen bútor vagy gép formájában jelenik meg. Például a tárolás szekrény formájában, az előkészítés-összeállítás és tálalás a munkapulton történik, a főzés pedig a tűzhely képében jelenik meg. A kényelmes használhatóság érdekében érdemes minden elemhez legalább 60 cm-ert rendelni, ebből következik, hogy egy soros elrendezésű konyha minimum hossza 360 cm (6×60 cm).


blank


98095f1454e4342a97b329db6c1b8f9a.jpg

A leggyakrabban elrontott dolog a tűzhely/főzőlap elhelyezése. Rengeteg lakásban kerül sarokba, közvetlen a fal mellé vagy netán a közlekedősáv mellé. Az ilyen elhelyezések rendkívül balesetveszélyesek. Közlekedősáv mellett bármikor leránthatjuk az edényt a tűzhelyről, fal melletti elhelyezésnél pedig nincs elegendő hely arra, hogy szükség esetén lekapjuk az edényt. Legalább 60 cm-ert szükséges szabadon hagyni a főzőfelület mindkét oldalán.


blank


112c990895777580068d84609f72467a.jpg

A megfelelő konyha megtervezése jóval összetettebb ennél. Rengeteg olyan részlet van, melyen el lehet csúszni, ezért érdemes szakember segítségét kérni a tervezéshez, hogy biztosan egy kényelmes és praktikus konyhát kapjunk végeredményként, melyben öröm a tevékenykedés.


blank

EZEKET OLVASTAD MÁR?

blank

Lakberendezési tanácsadás féláron

Mi lakberendezők, belsőépítészek szeretjük minél több emberrel megismertetni a munkánk fontosságát, hasznát és persze célját. Viszont sokan még mindig egyfajta luxuscikként gondolnak erre a szolgáltatásra.

TOVÁBB »