5+1 tipp a zökkenőmentes költözéshez

Nemrégiben volt szerencsém egyik albérletből a másikba költözni. Hirtelen jött a tény, hogy a lakás amiben éltünk eladósorba került. Ezután pedig még gyorsabban jött a döntés, hogy annak érdekében, hogy megkíméljük magunkat az idegenek látogatásától és a biztonságérzetünk se sérüljön, bizony költözni kell. Minél hamarabb. A pakolgatás közben több dolgon is járt az agyam. Mi az, amit nagyon jól csináltunk és mi az, amit nagyon nem. Jöjjön hát most 5+1 életmentő tipp, ami segít könnyebbé tenni a költözés csodálatos perceit.

1.       Tervezz, tervezz, tervezz

Ha vadonatúj lakásba költözöl, gondolj csak bele mennyi tervezéssel járt már az is, hogy elnyerje végső küllemét. Milyen legyen a burkolat, mik legyenek az uralkodó színek, hogyan kéne a bútorokat elrendezni, hogy az élet a lehető legkényelmesebb és legpraktikusabb legyen majd. A költözésnél is hasonló a helyzet. Sok bosszúságot fogsz megspórolni magadnak/magatoknak, ha előre átgondolod mikor, hogyan, kiknek és miknek a segítségével fog történni a költözés.


If you need to move in a week or less, then you'll need to be fast_ Start with packing the kitchen with tips on how to do it fast_.jpg

2.       Takarítás

Lényegében nem számít, hogy teljesen új vagy már előtted is lakott lakásba költözöl, a takarítás kihagyhatatlan fázis. Ha új lakásba költözöl, a munkálatok alatt felgyűlt por, anyagmaradékok, csomagolások kérik maguk után a tisztogatást, ha pedig valaki más előző otthonába tervezel befészkelni, akkor is egyértelműen szükséges egy jó alapos takarítás. Viszont nem szabad megfeledkeznünk a hátra hagyni kívánt otthonról sem. Nagy valószínűséggel utánunk azt is birtokba veszi majd valaki, tiszteljük és segítsük egymást annyival, hogy nem hagyjuk benne a sütőben a használt olajjal teli serpenyőt. (True story) Takarításra érdemes két napot szánni. A leendő lakást a költözés előtt, a volt lakást pedig az átpakolás után, üres állapotban a legcélszerűbb kitisztítani.


blank

3.       Válogatás, szanálás, szelektálás

Biztos vagyok benne, hogy pakolás során rengeteg olyan használati tárggyal, ruhával, dísztárggyal fogsz találkozni, melyeket már hónapok vagy esetleg évek óta nem használtál, de még a létezéséről is megfeledkeztél. Szabadulj meg tőlük! Nem csak sokkal könnyebbé és rövidebbé teszed majd vele a költözést, de az új helyre már felfrissülve, felesleges kacatok nélkül tudsz majd menni. Ráadásul sok olyan tárgy is a kezed közé akadhat, aminek te már nem, viszont más még hasznát veheti! Válogasd ki a még jó állapotú bútorokat, ruhákat, tárgyakat, melyekre nem tartasz igényt és adományozd el vagy add tovább őket. Sokan értékelni fogják ezt a cselekedetet, köztük te is, ebben biztos lehetsz!:)


c8af3110-f318-4e1f-8c76-8d0ba56ba75f.jpg

4.       Címkézés

Az örök érvényű tanács. Címkék, feliratok, matricák. Bármi, amivel azonosítani tudod, mit rejt éppen az adott doboz. Sokat segíthetsz magadon akkor is, ha tematikusan pakolsz el mindent, például egy dobozba mennek a könyvek, egy másikba pedig a ruhák. Így sokkal gördülékenyebb lesz a kipakolás, ha célirányosan tudod már az adott helyiségbe bepakolni a dobozokat, ahová azok tartalma majd kikerül.


blank

5.       Ne akarj mindent egyszerre!

A legkényelmesebb úgy lesz a költözés, ha 1-2, akár 3 napot is szánsz rá. Szerencsés esetben senki nem sürget, így nyugodtan, fokozatosan tudod áthelyezni az életedet egyik helyről a másikra. A pakolást érdemes olyan dolgokkal kezdeni, amik nélkülözhetőbbek, majd szépen sorjában átkerül minden, ami fontos.

+1. Költöztetők

A költözés stresszes. Mindegy milyen apropóból, milyen határidővel történik, mindenki feszült kicsit. A pakolás előrehaladtával pedig mindenki egyre türelmetlenebb, fáradtabb lesz, amivel az ingerküszöbök is alábbhagynak. Ha tehetitek szánjátok rá azt az X összeget a költöztetők segítségére. Jobban megéri, mint egy rövid vagy akár hosszabb ideig tartó csúnya feszültség vagy összeveszés azokkal a szeretteiddel, akik igazából csak segíteni akarnak neked.


767035a2-f4a7-49dd-b97a-e7ac3b9919ce.jpg

Lobkovitz Klaudia cikke
Képek: Pinterest

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése