Törökországban nyaraltam – nyaralós blog

Így igaz, néha nekem is kell egy kis szabadság, de szakmai ártalom, hogy a szemem nem tudom csukva tartani ilyenkor sem. Igyekszem majd nagyon finoman bánni a szavakkal, de a csodás hall és a remek éttermek mellett, bizony-bizony volt olyan, ami szemet szúrt.

Akik követnek instagram-on és facebook-on, azok láthatták a sztorijaimat, amiket a mesés étteremrészekről tettem ki. Ezek valóban megtervezett, csodás helyszínek voltak. Látszott rajtuk, hogy gondos kezek tervezték, minden négyzetcentiméterük megtervezett volt. A svédasztalos felszolgálóteremből nyíltak, bár sokszor különböző stílusok keveredtek, de nagyon ízlésesen keverték azokat. A kiegészítőktől kezdve a bútorokon át a burkolatig, lámpákig, minden maga volt a dizájn, igazából kifogásolhatatlan volt. Ez bele illett abba a miliőbe, amit a hotel végeláthatatlan magasságokba nyúló halljában pillantottunk meg az első másodpercekben. A lenti „közös” mosdók finom eleganciával voltak meghintve, megtervezett és jó funkció, szemet gyönyörködtető dizájn, de azt hiszem, a fényerősség és mennyiség megfelelő megtervezésével itt is volt egy kis probléma.


Kép: Saját - Étterem részlet

Kép: Saját – Étterem részlet


Kép: Saját - Étterem részlet

Kép: Saját – Étterem részlet


Kép: Saját - Hallból nyíló női mosdó

Kép: Saját – Hallból nyíló női mosdó


Kép: Saját - Étterem részlet

Kép: Saját – Étterem részlet


Kép: Saját - Étterem részlet

Kép: Saját – Étterem részlet


Kép: Saját - Hallból nyíló női mosdó

Kép: Saját – Hallból nyíló női mosdó

A hallban finom bársony és bőr székek és puffok fogadnak, hatalmas üvegfelületekkel, márványpadlók és falak ameddig a szem ellát. Innen tudtuk elérni a bárokat, éttermeket, szobákat, még a tengert is, igazából komoly tervezést vélek felfedezni a kialakításban, hisz minden lépcsőnek, liftnek, folyosónak komoly funkciója volt, jól összekötött, megtervezett útvonalai. Lehet, most felnevetsz, hogy „háh, mi más szerepe lehetne?!” – nem szabad evidenciaként kezelni ezt.

A hotel egyébként egy hatalmas komplexum volt. Magába foglalt boltokat, szépségszalont, tetoválószalont, mozitermet és játéktermet, belső színházat, kültéri színházat, zárt medencét, fitnesztermet, SPA részleget és szinte biztos vagyok benne, hogy ezenkívül másnak is helyet adott, de sokszor komoly túraútvonal volt eljutni Á-ból B-be. Illetve gonoszan túraútvonalnak hívom, de itt játszik óriási szerepet a fent említett „jól megtervezett kialakítás”. Ebben a felsorolásban nem említettem meg persze a szobákat, éttermeket és azt az alagutat ami összekötötte a hotelt a tengerparttal, mert egy autóút vágta ketté. Ezt is remekül kialakították, szinte fel sem tűnik, hogy egy négysávos autóút alatt halaszd át.


Kép: Sun&Fun.hu - Hall

Kép: Sun&Fun.hu – Hall


Kép: Saját - Az hall üvegkupolája

Kép: Saját – Az hall üvegkupolája

Ezekkel szemben a hálószobánk, finoman szólva is hagyott némi kívánnivalót maga után. Elrendezésileg nagyon jó és világos volt, kompaktok, de nem túl kicsik, tenger felé nézett. Amit szóra méltatnék és igazán nagy hibaként hoznék fel, a kivitelezés. A fürdőszobában, a kézmosónál a csaptelep pozíciója pont annyira volt kicentizve, hogy a víz nagy része végig folyt a mosdótál karimáján, szétáztatva a mosdópultot és minden kenceficét, tárgyat (akár mobiltelefont) amit leraktunk oda.

A fürdőszobában maradva, a kádnál úgy volt kimérve az üvegfal, ( – ha valaki a zuhanyzást választja), hogy pont az előre beszerelt zuhanyfejből jövő vízsugár kevés részét tartsa bent, ennek eredményeként a fürdőszoba ajtó alja már megvetemedett és szétrepedezett. Ugyan itt maradva, erre a falrészre helyezték fel a törölköző tartót is – számomra érthetetlen okból, nyilván csak itt volt erre üres falrész. Sajnos egy szerencsétlen véletlen folytán a törölköző tartó pont a takarítólányka nyakában landolt, mert csak úgy lehetett rá tenni a tiszta törölközőt, hogy bele csimpaszkodik az ember – persze, csak akkor, ha nem szeretne belépni a kádba. Senki nem szeretett.


Kép: Internet

Kép: Internet


Kép: Internet

Kép: Internet

Még mindig a fürdőszobában maradva, a világítás egyszerűen szörnyű volt. Inkább volt vetett árnyék, mint halvány fénysugár, gyakorlatilag, 3 gyertyának nagyobb fényerőssége van, mint annak az egy szem központi lámpatestnek. A tervezők kétlem, hogy ezt tervezték volna bele (ha voltak), ez is csak annak az eredménye, hogy a kivitelezésnél nem tartották fontosnak az átgondolt beszerzést, de ha ez tervezési hiba, akkor megkérném a tervezőket, hogy próbáljanak meg ott életvitelszerű cselekedeteket végre hajtani, gondolok itt a borotválkozásra, fogmosásra, arctisztításra…


Kép: Internet

Kép: Internet


Kép: Internet - a miénk ilyen volt

Kép: Internet – a miénk ilyen volt

Ha már tisztítás… és persze ez nem a dizájn része (-remélem-) de egy ekkora szálloda, hogy engedheti meg magának a fürdőszobában a fugákon megtelepedő penész csíkokat, a vízköves, szappanos pöttyöket a csaptelepeken, vagy az odaszáradt szappandarabokat a szappanadagolón? Komolyan. Ne már.

A hálószobára visszatérve, ahol amúgy higiéniai problémáim nem voltak, de minden más igen. Az ötletek jók voltak, például az ajtó nyitásával megálló légkondi. Ezt teljesen pártolom, kiváló ötlet, feleslegesen ne hűtsem már a töröktengert, ezzel áramot fogyasztva, terheljem a környezetem. De ha már ez az elgondolás ilyen jó, könyörgöm, mi van a kivitelezéssel? Ha visszazárom az erkélyajtót, miért nem működik az „újra elindul a légkondi” funkció? Amúgy volt szoba, ahol ez működött, volt ahol nem is állt meg, és volt ahol nem is volt légkondi.

Az ágy és a hozzá passzoló éjjeliszekrények jók voltak, szép fejtáblával, szép lámpákkal (amik amúgy nem működtek..) de az ágymatracból el tudom képzelni, hogy direkt a legkényelmetlenebb rugós matracot választották. Nyilván, nyaraláson nem alszol egész nap egy hétig, de számomra az is nyilvánvaló, hogy nem is kellene a hátamat fájlalnom egy hétig. Ismét az eddigi probléma: jó kezdés, jó ötlet de a kivitelezés pocsék.. Az összes faanyag a szobában, asztal, szék, bármi ütött-kopott volt, ami az esztétikának adott egy hatalmas pofont (pedig szép lett volna.. ha.)

Lámpák: összeszámoltam, nagyjából 7 kapcsoló volt egy 14 nm-es szobában (ebbe benne van a fürdő alapterülete is). A két oldalon lévő éjjeliszekrény felett lévő olvasó lámpát nem lehetett üzemeltetni, és a lámpák bekötése is olyan útvesztős volt, 5-10 perc elment a próbálgatással, hogy akkor mi kapcsol mit, és miért az kapcsolja. Nem igazán volt benne logika, ésszerűség.

Nyilván, ide „csak” aludni járt az ember, de összehasonlítva a közösségterek minőségét a szobákkal, szó szerint ég és föld a kettő. Sajnálom, hogy jó ötletek voltak, vagy inkább ötletkezdeményezések és a kivitelezéssel ölték meg az egészet. A higiéniás kérdésekre nincs mentségük, ezt senki nem engedhetné meg magának, de biztosan csak egyszeri alkalom volt, nehéz lehet egy akkora komplexumot koordinálni.


Kép: Internet - A hotel

Kép: Internet – A hotel

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése