#maradjotthon blog – Térpszichológia 1.

Nem, nem a koronavírusról szól. Nem is fog.

Most mindnyájan kénytelenek vagyunk karanténban lenni. Mennyire utálom ezt a szót. Olyan rideg szó az otthonunk megnevezésére. Tényleg így jellemeznéd?Forrás: Pinterest. / Annonciation 15, Helsinki 06.03.2012, part 1 / Alkotó: Elina Brotherus

Forrás: Pinterest. / Annonciation 15, Helsinki 06.03.2012, part 1 / Alkotó: Elina Brotherus

Én már több, mint egy hónapja itthon vagyok, teljesen önkéntesen. Vannak rosszabb percek, de élvezem, amúgy is szeretek itthon lenni. Nagyon hiányoznak a felújítások, az Ügyfeleim. Tényleg, annyira hiányoznak. Hiányzik a szabadság, hiányzik a “felelőtlen” járkálás ide-oda. Igen, azok a lóti-futi járkálások, amiket eddig a hátam közepére sem kívántam. Amúgy, köszi jól vagyok. Na, de ennyit rólam.

Bár, van véleményem a helyzetről, és minden negatív hozadékával (akár magánéleti/vállalkozói) pozitív időszaknak gondolom. Ez tulajdonképpen csak rajtad áll, milyen szűrőn keresztül nézed.

Miért? Lehetőséget kaptunk találkozni önmagunkkal. Ez egy érték, bár hogy is próbáljuk csavarni és kiordítani a világba, hogy “ez rossz”. Persze, hogy frusztrációt vált ki, mert ritka, hogy van lehetőséged találkozni magaddal. Ez ugyan a véleményem kicsiny része, de bármennyire is szeretnék pszichológiai vagy intuitív blogot írni, kevésbé lenne releváns, mint egy lakberendezős blog.

Volt időm elfoglalni magam, hisz már november óta dolgozom a szakdolgozatomon, aminek a címe: “a tér pszichológiai hatása az emberre” – basszus, nem gondoltam volna, hogy mennyire aktuális lesz.

De ha már így alakult, szeretnék egy kis sorozatot csinálni ebből, ha már muszáj otthon lennünk.


  1. Tér, ami körbe vesz

Tehát, most otthon vagyunk. Ha most körbe nézel, mit látsz? Egy inspiráló teret, ahol szereted az időd eltölteni? Egy olyan tér vesz körbe, ahol feltöltődsz, ahol megpihenhetsz, ahol biztonságban érzed magad? Az otthonod a várad vagy csak egy bunker? Eddig nem volt feltűnő (nekem sem) hisz reggel elmentünk, késő délután haza estünk, főzés, rendrakás, esti rutin és alvás. Őszintén, Te mennyit láttál eddig az otthonodból? Hétvégén otthon voltunk, mostunk, takarítottunk, családoztunk egész héten jöttünk-mentünk és fel se tűnt az a szemét kis fal hiba a konyha eldugott sarkában. Bezzeg most a szemem nem tudom levenni róla.

Mindig is hittem benne, hogy van kötődés az ember és az épített környezete között. Olvastam róla szaklapokban, sőt, kifejezetten kerestem az ilyesfajta szakirodalmat, magyart és külföldit.

Bár mennyire furán hangozhat közted és az otthonod között kölcsönhatás van. Te hatsz az épített környezetedre, szépítgeted, lelakod, rombolod és építed, pont úgy, ahogyan ő Téged. Ismered az “ép testben, ép lélek” mondást, igaz? Nos, ép térben, ép lélek lakozik. Az otthonod Téged jellemez, Te magad vagy, minden kicsi négyzetcentiméterével.


Forrás: Pinterest / Inside/Outside: Cristina Coral / további képek: forrás

Forrás: Pinterest / Inside/Outside: Cristina Coral / további képek: forrás

Tervezésnél egyáltalán nem egyszerű a dolgunk. Bár felesleges beszélgetéseknek hangozhatnak, de nem véletlenül kérdezzük ki (a többes szám a kollégákra és kolléganőkre vonatkozik) a Megrendelőket az igényeikről, étkezési és életviteli szokásaikról, mert valóban rá akarjuk szabni az otthonukat. Ez alap követelmény (legalább is én azt gondolom) és erre építjük fel az egész projektet. Te vagy a váz. Rengeteg követelménynek kell megfelelni a háttérben, hogy az otthonod tényleges a tiéd legyen.

Lehangoló környezetben nem tudsz teljesíteni. Nem tudsz koncentrálni, nem tudsz produktív lenni és ami a legrosszabb: egy idő után negatív leszel. Fogalmad sincs miért, mert sok dologért adhatsz hálát az életedben, de nyomasztónak fogod érezni az otthon töltött perceket. Frusztrálni fog, minden mi körbe vesz. Percről percre így nyom el, a környezet, amivel nem foglalkozol.


Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest


Nem a pénz a lényeg…

Egyáltalán nem. Nem attól fogod magad jobban érezni a környezetedben, ha körül veszed magad drága bútorokkal, selyemmel és porcelánnal. Hanem a tervezettség, rendszerezés és a funkcionalitás miatt. Ott fogod magad jól érezni, ahol magadat tudod felépíteni. Ezt csinálhatod egyedül, és csinálhatod lakberendezővel/belsőépítésszel is, nem arra akarlak sarkallni, hogy már pedig muszáj valakivel megcsináltatnod.

Ehhez igazából csak Te kellesz, de ismerned kell magad. Ahogyan én megismerlek Téged a kérdéseim alapján, úgy Neked is meg kell ismerned azt, aki vagy. Ha ez meg van, elkezdődhet a tervezés, meg van a váz, építsünk rá otthont.


Forrás: Pinterest / Inside/Outside: Cristina Coral / további képek: forrás

Forrás: Pinterest / Inside/Outside: Cristina Coral / további képek: forrás


Mire jó ez az időszak? Erre, hogy találkozhatsz magaddal és megismerheted önmagad. Szeretném, ha ez lebegne a szemed előtt, mikor holnap felkelsz, hogy minden rossz mellett, ez egy óriási lehetőség számodra, hisz foglalkozhatsz azzal a térrel, ami Benned van. Térrel, ahol a lelked lakik. Ez az első lépés.

A következő rész szintén pszichológiai témákat fog feszegetni, ennél sokkal jobban belefogunk menni. Bemutatom majd Nektek a 9 érzékünket (5 érzék ebből teljesen köztudott) amely szorosan kapcsolódik a munkámhoz! Ha van sejtésetek írjátok ide vagy facebook-on egy kommentbe.

Fontos megemlítenem, hogy a helyzetre való tekintettel kedvezményesen vehetitek igénybe az Online Tanácsadás szolgáltatást, amit a IDE kattintva elértek!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése