8 ikonikus szék – amelyek mai napig meghatározzák a dizájnt.

Azt gondolom, hogy lehetsz építész, lakberendező, művészettörténész vagy csak művészet és a dizájn nagy kedvelője, de az is lehet, hogy most kattintottál ide először, szinte biztos vagyok benne, hogy a most következő 8 ikonikus darab közül többet is felfogsz ismerni.

De miért is?

Ezek azok a formák, amikből a mai napig inspirálódunk, kicsit hozzá teszünk, kicsit elveszünk, de végeredményben ez az alap.

  1. Le Corbusier Chair | 1928

    Tervezők: Le Corbusier, Pierre Jeanneret és Charlotte Perriand

    A pihenőszékek királya, ergonómiailag annyira átgondolt, hogy fel sem kívánunk belőle kelni. A szék hatalmas sikert aratott az 1929-es őszi Salon-on Párizsban. Érdekesség továbbá, hogy a tervező Úr az egyik legnagyobb építészek közé tartozik és ha azon gondolkoztál, hogy hogyan kell kiejteni a nevét, akkor feladom a leckét: A Le Corbusier művésznév, legközelebb ha szeretnél felvágni egy eseményen mondd ki a teljes nevét: Charles-Edouard Jeanneret. Egyébként, a svájci 10 Frankos bankjegyen is vele találkozhatsz.


7152352320bb047f193c15c8c91e8b25.jpg

2. Barcelona Chair | 1929

Tervező: Ludwig Mies van der Rohe

Szinte fogadni mernék rá, hogy ezzel a székformával már találkoztál! Hát persze, hogy igen, annyira ikonikus, annyira egyszerűen nagyszerű. Annyira átlátható, mint Van der Rohe építészete, akit a tiszta szerkezeti egységek érdekeltek igazán, kedvelte az üveget, betont és az acélt. Németországból indult és Amerikában ért célba, pályafutása olyan, mint az építész ideája: “Összefüggő és egységes”


Ha fájna rá a fogad itt el is készítik Neked: BERTA - Kanapé és fotel

Ha fájna rá a fogad itt el is készítik Neked: BERTA – Kanapé és fotel

3. Eames Lounge Chair | 1956

Tervezők: Charles és Ray Eames

Szerelem, szerelem… milyen szép is az. Bár a “dinamikus duónak” voltak ennél nagyobb, színesebb produktumai is pályájuk során, de sikereik közül még is talán a legköztudottabb a Lounge Chair – itt most meg főleg, mert hát székekkel foglalkozunk. Formavilága annyira egyedi és annyira friss, mint amilyen a tervező páros is.


Ha fájna rá a fogad itt el is készítik Neked: BERTA - Kanapé és fotel

Ha fájna rá a fogad itt el is készítik Neked: BERTA – Kanapé és fotel

4. Tulip Arm Chair | 1957

Tervező: Eero Saarinen

Északi letisztultság, tulipános formába öntve. Eero és édesapja, Eliel Saarinen elismert dizájner és építész páros Finnország legnagyobb örömére. Funfact: Eilel javasolta anno Charles Eames-nek, hogy térjen vissza az egyetemre és fejezze be az építész tanulmányait, ahol megismerkedett Ray-jel. Szinte olyan, mint egy építészeti romantikus regény. – Még egy király infó, hogy fel tudj vágni az esti vacsin a család előtt: Eliel meghívást kapott Budapestre, ahol 1912-ben publikált is egy kis könyvet a budapesti városfejlesztési problémákról. Lehet, elveszett a könyv a Parlamentbe. No, de a szék, amely a fia tervezői bravúrja: 🌷


saarinen-tulip-armchair-MAIN.jpg

5. The Egg Chair | 1958

Tervező: Arne Jacobsen

A természeti inspiráció. Ha nyitott szemmel jár az ember, akkor felfedezhet különböző természeti formákat épületekben, bútorokban, dísztárgyakban. Ez nem meglepő, hisz a művészet elsőszámú inspirációs forrása a mindig is természet volt és persze a vallás, később maga az ember, majd a XX. századtól a társadalom kritika. Előbbi inspirációs forrás alapján tervezte meg Arne Jacobsen az Egg székét, illetve később a Swan széket. Melyik volt előbb a hattyú vagy a tojás? 🥚


Ha fájna rá a fogad itt el is készítik Neked: BERTA - Kanapé és fotel

Ha fájna rá a fogad itt el is készítik Neked: BERTA – Kanapé és fotel

6. The Swan Chair | 1958

Az organikus formák szerelmese Arne már egész fiatalon arany medált kapott egy korai székért, amit 1925-ben kiállítottak a Párizsi Világkiállításon. Persze, hogy a felsorolásban két helyett is kapott. Bár ha északi dizájnról beszélünk mindenkinek az IKEA jut eszébe, de mint a mellékelt ábra mutatja, jóval az IKEA előtt híres volt a dán dizájn. Funkcionális, finom vonalak egysége. KiK mások inspirálhatták, mint Le Corbusier, Charles Eames és Mies van dér Rohe.

Arne tervezte a világ első dizájner hotelét, amelyet mai napig fogad vendégeket Dániában. Íme, hát a szék:


Ha fájna rá a fogad itt el is készítik Neked: BERTA- Kanapé és fotel

Ha fájna rá a fogad itt el is készítik Neked: BERTA- Kanapé és fotel

7. Panton Chair | 1960

Verner Pantont ikonikus belsőépítészt nemes cél vezérelt: eljuttatni a dizájnt a köznép számára. A második világháborút követően (és az előtt is) a dizájner, ergonomikus bútorokat csak az elit tudta magának megfizetni. Panton nem csak bebizonyította a világ számára, hogy a tervezés origója mindig az ember, de munkássága minden pontja annyira túl mutatott a korán, és annyira időtálló, hogy mai napig használható és beilleszthető, alkalmazható. Panton szakmai sikereire sokat várt, pedig rengeteg enteriőrt tervezett anno a Bayer német gyógyszercég számára. Ezt Megtervezte követően a rakásolható S széket, amely meghozta neki a várvavárt szakmai elismerést. Ezt a széket mai napig gyártja a Vitra cég.


Adjustments.jpeg

8. Platner Arm Chair | 1966

Warren Platner a húszas éveit elején megálmodta a Platner karosszéket, égész fiatalon ráérzett a vevőkör igényeire. Platner az építész egyetem befejezése után olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint Eero Saarinen (igen, az a Finn fiatal, aki a Tulipán széket tervezte). Bár a szék 1966-ban készült, de mai napig nagy népszerűségnek örvend a stílus a bútorgyártók és vásárlók körében.


Adjustments.jpeg

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése