Belsőépítész: mi alapján válassz és mennyibe kerül?

Mikor és milyen belsőépítészre van szükséged? Ez talán a legégetőbb kérdés akkor, ha épp építkezés előtt állsz, vagy ha vettél egy ingatlant, amellyel nem vagy teljeskörűen megelégedve, de akkor is ha nincs meg benned az az érzés, hogy: “Most azonnal be akarok költözni ide!”

A belsőépítész feladata, hogy egy kész ingatlant élhetővé tegye a megrendelője számára.

Mindenkinek más igényei vannak és semmi sem lehetetlen, de ahhoz, hogy megfizethető áron tudd igénybe venni a belsőépítészeti és lakberendezési szolgáltatásokat, fontos, hogy olyan megbízható szakembert válassz, akivel kezdetektől egy hullámhosszon tudsz lenni.

blank

Mikor van szükség belsőépítészre?

Ahány ember, annyi igény lehet, így lehetetlen vállalkozás elé néznénk, ha listát akarnánk írni olyan esetekből, amikor szükség lehet belsőépítész segítségére. Mégis kiemelnénk pár esetet a teljesség igénye nélkül.

Van, hogy azért keres valaki belsőépítészt, mert egy teljes családi ház belső átalakítására van szüksége-Ilyen akkor szokott előfordulni, ha a belső terek nem elég tágasak, vagy rossz az elosztásuk, esetleg ha új helyiséget szeretnének hozzáépíteni a kész konstrukcióhoz és össze kell hangolni a kész, illetve az új épületrészeket belülről is.

Van, aki egy padlástér, vagy egy szuterén pince lakhatóvá tételét szeretné megvalósítani. Városi környezetben pedig olyan is előfordulhat, hogy valaki egy szabványok alapján épült lakás kevésbé felel meg az adott lakó elvárásainak, szeretne egybenyitni helyiségeket,  ezért belsőépítész segítségét kéri.

Ezeknek a felújításoknak vagy az a célja, hogy saját célra élhetővé tegyék az ingatlant, vagy pedig, hogy eladás előtt, home staging célból felújítsák azt, hogy magasabb áron tudják eladni.

Ezek az átalakítások azért jelentenek kihívást, mert a belsőépítész olyan belső tereket alakít át, melyeket egy másik építészmérnök tervezett. Kihívást jelent, hogy egy teljesen ismeretlen tervek alapján készült épületet úgy alakítsunk át, hogy az a korábbinál értékesebb, biztonságosabb, komfortosabb legyen. Ezért minden projekt egyedi tervezést igénylő feladat.

A munka első lépése egy személyes tanácsadás, mely során felméri a belsőépítész az ügyfél igényeit és átnézi az épület alaprajzát, hogy lássa, hogy hol szabad, és hol nem szabad átalakításokat végezni. Ez után már nagyjából az is látható, hogy hozzávetőlegesen mennyibe fog kerülni a felújítás.

Milyen egy jó belsőépítész?

A belsőépítész tervezőművész is egyben. Olyan, mint egy jó szabó: méretet vesz, egyeztet a ruha majdani viselőjével, majd addig vág, szab és öltöget, míg a ruha tökéletes nem lesz. Ahogy a varrónők által készített ruha pont kiemeli a viselője legszebb vonásait és elfedi azt, ami kevésbé előnyös, úgy a belsőépítész ugyanezt teszi, pont olyanra alakítja a belső tereket, hogy az a benne élő számára tökéletes legyen.

Nagyon fontos, hogy a projekt lebonyolítása során rendszeres kommunikáció legyen az építész és az ügyfél között, hogy az esetleges hibákat, tévedéseket ki lehessen küszöbölni, vagy a meglévő hibákra, élhetetlen körülményekre fény derüljön.

“Egy projektem során történt, hogy bár egy nappali és egy ebédlő kapcsán tartottam tanácsadást az ügyfelemnek, de volt egy olyan megérzésem, hogy kérdezzek rá a konyha állapotára is. Ekkor derült ki, hogy az egyik áruházláncban, ahol megvásárolták a bútor alapanyagokat, egy munkatárs teljesen rosszul osztotta ki az egyes elemek és gépek helyét, valamint a villany-, és a víz kiállást is. Ha ez nem derült volna ki, akkor a végén élhetetlen lett volna a konyha. Jeleztem az ügyfélnek az aggodalmamat, viszont mivel már megtörtént a kialakítás, ami sok pénzbe került, az ügyfelem nem akart belemenni egy újabb teljeskörű átalakításba. A napokban azonban ismét beszéltünk és elmesélte, hogy azóta mégis úgy döntöttek, hogy a javaslataim alapján újratervezik a konyhát és azóta meg is történt a teljes átalakítás. – Pesti Gabó”

A fenti eset is azt igazolja, hogy szükséges, hogy egy belsőépítész vagy lakberendező  körültekintően kérdezze ki az ügyfelét az ingatlan állapotáról, hiszen az a cél, hogy egy olyan otthont teremtsen az ügyfél számára, melybe mikor belép azt érzi, hogy “igen, hazaérkeztem”!

blank

Hogyan néz ki egy belsőépítészet tanácsadás?

Hiszek tehát abban, hogy az otthonunknak nem a megalkuvásról kell szólnia. Szerintem a legideálisabb eset az, mikor valaki hazaérkezik, leül a kanapéjára, körbenéz és azt mondja: “ez tökéletes” – szeretném, ha minden ügyfelem magáénak tudná ezt az érzést.

Egy másik cikkemben, ahol a lakberendezésről írtam, hosszabban is ecseteltem, hogy milyen módon épül fel nálam a munka. A belsőépítészet tanácsadás és kivitelezés hasonlóan működik, többféle csomagból tehetik össze az ügyfeleim, hogy milyen szolgáltatásaimat szeretnék igénybe venni.

Maga a projekt egy kötetlen beszélgetéssel kezdődik, melyet tanácsadásnak nevezek. Ezt követően, ha bizalmat szavaznak nekem, akkor a belsőépítészeti tervezés során készítek egy moodboard-ot, egy látványtervet, illetve műszaki tervet is. Ez egy többfordulós projekt, rendszeresen egyeztetek az ügyfelemmel, a részfolyamatokat kommunikálom felé.

Ez után jön a belsőépítészeti kivitelezés, mely során a saját csapatommal dolgozom, illetve megállapodás szerint az anyagbeszerzésben is részt tudok venni akár személyesen is. Az ügyfelemet biztosítani tudom a precíz, előre kiszámítható, ütemezett munkavégzésről, illetve mivel mi bonyolítjuk le a szervezést és a problémamegoldás részét a feladatnak, biztosítani tudom az ügyfél számára a nyugalmat és a stresszmentességet is.

blank

Belsőépítész árak alakulása

Fontos kérdés, hogy hogyan kalkulálódnak a belsőépítész árak, ugyanis a minőségi munka mellett a második legfontosabb kérdés, hogy mennyibe kerül a szolgáltatás.

Mivel minden projekt más kihívásokkal jár, ezért fix árat nem lehet megállapítani a teljes belsőépítészeti munkára. A munka jellegétől függően az áraim: 15.000 – 30.000 Forint / nm + anyagköltség – hogy ezen az ársávon belül feljebb, vagy lejjebb billen a mérleg serpenyője attól is függ, hogy milyen mértékű átalakításra van szükség, hog az ügyfél milyen mértékben igényli a segítségemet az alapanyagok beszerzésénél, a vásárlásnál.

Belsőépítészeti trendek

Belsőépítész és lakberendező hátteremnek köszönhetően mindig első kézből értesülök a különféle új trendekről, stílusokról, ezek többnyire jönnek mennek, formálódnak. Fontos, hogy a különféle trendeket megtanuljuk a helyükön kezelni és a funkcionalitást, élhetőséget tartsuk szem előtt a tervezés során, igyekszem ügyfeleimet is olyan tanácsokkal ellátni, mely révén a jövendőbeli otthonuk stílusos, élhető és persze praktikus is lesz.

blank

Mégis van pár olyan trend, melyet mostanában népszerűnek és egyben hasznosnak is tartok. Az utóbbi években a többfunkciós tereket egyre népszerűbbnek látom az ügyfeleim körében. Ez talán azért is van, mert ahogy az urbanizáció folyamata növekszik, úgy az emberek egyre kisebb lakóhelyekre szorulnak be.

Egy kisebb lakás esetében az egyes helyiségek többféle funkciót is betölthetnek, a nappali és a hálószoba, sőt ezek mind is eshetnek egy légtérbe. Bár szimplán lakberendezési megoldásokkal is kivitelezhető egy olyan átalakítás, mely révén ezek a különféle funkciókat betöltő helyiségek elkülönülnek egymástól, de van, hogy belsőépítész segítségével megoldható beépített bútorok és komplexebb térelválasztók révén a helyiségek elkülönítése.

Belsőépítész segítségét szokták még kérni akkor is, amikor nagy belmagasságú lakásokba szeretnének galériás emeletet csinálni. Ez is egy többfunkciós terek táborát erősítő megoldás, hiszen a tér egy kihasználatlan szegmensét teszi elérhetővé a galéria, itt pedig berendezhetnek utána hálószobát, dolgozószobát, lent pedig a hétköznapi élet tevékenységeit űzik.

Bútortervezést és belsőépítészeti átalakítást igénylő lehet egy konyha, vagy egy fürdőszoba kialakítása is, ahova egyedi tervezésű, sajátos kialakítású bútorok kellenek. Ez mostanában nagyon népszerű, szeretik az emberek a beépített, praktikus bútorokat, pláne, ha azok bővíthetők, átalakíthatók. Több olyan stílus is van, melyeknek a kialakításához szükségeltetik belsőépítészeti átalakítás, ilyen a vintage stílus, vagy az indusztriális stílus is. Ezek ugyanis eredeti formájukban olyan szinten eltérnek a modern, letisztult otthonok kialakításától, hogy ha ezt a hangulatot akarjuk megteremteni, akkor kellhet nagyobb beavatkozás is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

blank

Lakberendezési tanácsadás féláron

Mi lakberendezők, belsőépítészek szeretjük minél több emberrel megismertetni a munkánk fontosságát, hasznát és persze célját. Viszont sokan még mindig egyfajta luxuscikként gondolnak erre a szolgáltatásra.

TOVÁBB »