Chesterfield kanapék: Út Hollywoodba

Talán el sem tudjuk képzelni, hogy egyes filmek díszletének tervezésekor, akár a bútorgyártók, akár a dizájnerek között micsoda harcok folynak. A cél egyszerű: az ő termékeinek kell szerepelnie a vásznon/képernyőn. A Chesterfieldnek, mint stílusnak sikerült és a mai napig meghatározó elemei mind a filmiparnak, mind a bútoriparnak.

A Chesterfield stílusú kanapékra mindig úgy tekintek, mint a kanapék Keresztapjára – mert olyan robosztus és csendes, de annyira tekintélyparancsoló, mint maga Don Corleone. Tudom, fura ez a hasonlat, de megszokhattátok már, hogy nagyon érdekes képi világot képviselek, ha a blog írásról van szó. A minap szembe jött velem ez a Chesterfield kanapé a Keresztapa című filmben, így arra gondoltam, hogy megvizsgálom, hogy ez a kanapé stílus miként lopta be magát Hollywood szívébe.

Keresztapa: Don Corleone ilyen stílusú székben ül és várja az esküvővendégeket akik kérhetnek egy szívességet (“kamatmentesen”).

Mi a Chesterfield?

Ez a fajta kanapéstílus az angol nemesek bútora volt nagyon sokáig, ami nem csoda, hiszen mai napig kézzel készülnek ezek a bútorok. Úgy tartották, hogy nincsen arisztokrata, akinek a szivarszobájában, vendég nappaliszobájában vagy a társalgóban nincs legalább 1-1 Chesterfield garnitúra. Ha mégse lett volna, felröppent a szóbeszéd, hogy az arisztokrata rang már csak egy elnevezés, tényleges anyagi vagyon nincs mögötte.

Ezen felül Chesterfield egy helység a Brit Királyságon belül és innen is eredeztetik a bútordarabot. Történelmi feljegyzések alapján egy grófhoz vezethető vissza az első bútor, méghozzá Lord Philipp Stanhope nevéhez köthető,

aki egy helyi bútorasztalos mestert bízott meg, hogy készítsen el egy olyan ülőalkalmatosságot, amin a Lord ruhája nem gyűrődik.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy nem tudom melyik volt a nagyobb zseni: az akiben az igény megszületett vagy az, aki kiszolgálta ezt az igényt. Itt jön az, ami igazán mesés legendává teszi a sztorit: Mikor a Lord a halálos ágyán feküdt és már a pap az utolsó kenetet adta fel neki, az inasához így szólt: „Hozzon egy széket Mr. Dayrolles-nak” aki éppen a halálán lévő grófot látogatta. Sajnos ezt követően a Lord eltávozott és az inas utolsó kívánságként ragaszkodott ahhoz, hogy ezt a széket Mr Dayrolles haza is vigye. Így is történt, majd annyira megszerették a széket, hogy a mintájára újabb darabokat készítettek. Micsoda mesébe illő legenda öleli át ezt az ülőgarnitúrát – nem csoda, hogy annyira legendás és historikus.

A stílusjegyei nagyon markánsak ezer közül fellehet ismerni: Behúzott gombos kárpitozás, jellegzetesen nemesebb textillel, esetleg bőrrel. Kerekded kartámasz, ami pont egy magas az háttámla magasságával és ezt mind szegecses él eldolgozással koronázták meg. Kényelmes, fenséges és historikus.

blank
Nem lepődnék meg, ha megtetszett volna! Itt megtalálod: “Belgravia” Chesterfield Ülőgarnitúra

Ezek után kérdés még, hogy miért ez a legtöbbet „foglalkoztatott” ülőbútor Hollywoodban? Jöjjön pár igazán ikonikus film példa:

Mátrix: Neo és Morpheus ikonikus jelenete, amikor fontos dolgokat kell megbeszélniük. Plusz infó, hogy különböző moziplakátokat és promóciós képeket is ezzel a kis székkel fényképeztek le.

blank

Van aki forrón szereti: Mariyn Monroe itt teperte bele bájával Tony Curtis-t egy Chesterfield kanapéba.

blank

Most pedig nyargaljunk át a képekre egy átkötéssel: A Hófehér és a Vadász promóciós képeit Kristen Stewart-tal és Charlize Theron-nal pont egy Chesterfield kanapén fotózták!

blank

Bátran állíthatjuk, hogy a Chesterfield kanapé meghódította Hollywood-ot, és nem lepődnék meg, ha most ebben a pillanatban azt éreznéd, hogy téged is teljesen magával ragadott.  Egyébként, ahány fotóstúdiót láttam itt Budapesten, mindegyikben volt egy ilyen kanapé, mint kellék, így ha előre, a fotózás előtt egyeztetsz a fotóssal Ő eltudja intézni, hogy legyen egy örök emléked ezzel a kanapéval.

Ha pedig szeretnél egyet otthonra is, kérd ki a BERTA Kanapé & Fotel véleményét és árajánlatát, mert ők biztosan el tudják neked készíteni!

Most pedig mutatok még néhány képet nektek búcsúzóul. Ezekben a sorozatokban, filmekben is bizony a Chesterfield bútorokra esett a választás.

blank
blank
blank
blank

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése