Eladnád vagy kiadnád a lakásod? Itt van pár tipp!

Eladó, kiadó most a szívem – helyett a lakásom! Énekelhetné rengeteg ingatlan tulajdonos ezt a kicsit saját képemre formált Apostol szám részletet. Persze, ha már erre rászánta magát az ember, azt se felejtsük el megemlíteni, hogy rengeteg pepecseléssel jár ez.

Eladnám, de… 


aab52f64301df1f9765f2d81e1eee0bf.jpg

Megszületett az ötlet, hogy eladod az otthonod. Remek időszak, dübörög az ingatlanpiac, az áraknak csak a csillagos ég és a vásárló pénztárcája szab határt. De, és itt van a “de” úgy érzed, hogy fel kellene készíteni a lakást eladásra, hátha még több pénzért lehet majd eladni. Van egy jó hírem és egy rossz, kezdem a jóval.

Valóban számít az, hogy időt és energiát fektetsz abba, hogy az otthonod a “legfittebb” állapotában tudd tovább adni. Nagyon sok olyan lakberendezési csomag van másoknál is (ahogyan nálam is) ami kifejezetten a sikeres eladás érdekében született meg, de a rossz hír az, hogy egy bizonyos összeg felett -amit belefektetsz az ingatlanba- nem térül meg. Egy kicsit határig lehet emelni az ingatlan értékét, utána csak stagnálni fog. Másrészt, aki megveszi, a boldog új tulajdonos úgy is a saját képére szeretné formálni. Kis hibákat érdemes kijavítani, de nagyon sokszor elég ha csak a “hozott terméket” gondoljuk újra, kiegészítjük, felfrissítjük és utána kattanhat is a fényképezőgép, készülhetnek a fotók. 

Kiadnám, de… 


d785a482c4f5219e25287ae95f764fa8.jpg

A kiadásnál más a helyzet. Persze itt sem érdemes tízen-milliókat fektetni az ingatlanba – ha csak nem szeretnél a luxusingatlanokat kiadó tulajdonosokhoz tartozni – de itt már igen is számít, hogy az a lakás hogy néz ki, hisz legtöbb esetben bútorozottan adja ki az ember, mondhatnám azt is, hogy gyakorlatilag kész terméket kínál kiadásra. 

Volt szerencsém nekem is albérleteket nézegetni, és a legfapadosabb megoldástól – a ténylegesen csinos lakásig térképeztem fel, hogy ezen a téren mi a helyzet. A fapados megoldást úgy értem, hogy ahol beázott a fal, oda gyorsan húztak egy szekrényt vagy felragaszgattak egy-két tapéta csíkot – így “megoldva” a problémát. Ezt látva sokszor ülhetett ki az arcomra a borzongás, amit természetesen a tulajdonos is láthatott, így egyértelmű volt a végkimenetel. 

Ha hosszútávra tervezel érdemes energiát és pénzt fektetni az ingatlanba. Jól megválasztott színek, burkolatok sokszor emelhetik az albérlet árát (persze nem a csillagos egekig) de ezek időtálló befektetések, ahogyan egy nyílászáró csere is. A bútoroknál nyilván kicsit másabb a helyzet, ezekről mindig a tulajdonos dönti el, hogy szeretne-e bele pénzt fektetni, de én azt mondanám, hogy reális kereteken belül érdemes egy szép konyhabútorba, beépített szekrénybe gondolkodni. 

De mi a helyzet azzal a megoldással, hogy csak alkalmanként adod ki a lakásod, turistáknak, nyaralóknak, üzletembereknek, külföldieknek? Igen, van ilyen is! Rákeres, lefoglalja, ott tölti az időt, kifizeti és távozik. A lakásod egy mini-hotel. Ha valahol, akkor itt és most sokat számít, hogy hogyan néz ki, milyenek a bútorok, milyen a minőség, milyen illata van, mennyire kényelmes, mennyire felszerelt és milyen extrák vannak benne. Ha erre adnád a fejed, akkor már ajánlott belefektetni egy nagyobb összeget és egy lakberendezőt is. Persze utóbbit nem úgy értem, hogy betonozd be a födémbe, illetve semmilyen randi lehetőségre sem gondolok. Ahhoz, hogy a lakásod több pénzért tudd kiadni, szakember véleménye és tudása, tervezése szükséges. 

Egy szó mint száz, egy lakberendező mindig jól jön, csak az adott igény formálja, hogy érdemes-e valamibe pénzt tenni vagy sem. 🙂

S, ha már itt jársz, engem érdekel a véleményed vagy a legjobb sztorid a témával kapcsolatban! 🙂 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

blank

Lakberendezési tanácsadás féláron

Mi lakberendezők, belsőépítészek szeretjük minél több emberrel megismertetni a munkánk fontosságát, hasznát és persze célját. Viszont sokan még mindig egyfajta luxuscikként gondolnak erre a szolgáltatásra.

TOVÁBB »