Vissza a padba – Előadónak hívtak meg a régi iskolámba

Mint ahogyan eddig minden évben,  idén is megrendezésre került a Kozma-nap. Ezen a jeles napon a Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum tanulói különböző programokon és előadásokon vehetnek részt, ennek apropójából lettem én is visszahívva a régi iskolámban, mint előadó.

Izgalmas érzés, hogy bár a falak ugyan azok és minden négyzetcentiméterről emlékek ugranak be, de az intézményben tanuló diákok már nem ugyanazok. Mindig hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy visszavárnak és mesélhetek az eddigi munkáimról, életemről és vállalkozásomról a gyerekeknek. Ebben az évben igyekeztem olyan témát választani a diákoknak, ami érdekes és hasznos lehet számukra. Ezért arra gondoltam, hogy a saját tapasztalataimat osztom meg velük a vállalkozói életről.  

Fotó: Várai Mihály

Bár nekem is sokat kell fejlődnöm ebben, de szerintem pont ez adja a hitelességét a témának. Én magam is még mindig tanulom, így valós történeteket, érzéseket és tapasztalásokat oszthattam meg a srácokkal, akik mérhetetlenül aktívak és jó fejek voltak. Nagyon nyitottat álltak az előadáshoz, rengeteg jó és hasznos kérdésük volt.

Úgy érzem jól választottam.

A régi középiskolám egy faipari szakközép, így az ott végzők elég magas arányban lesznek vállalkozók. A fiús osztályok faipari tanulmányokat folytatnak, a lányos osztályok pedig jelenleg dekoratőrnek készülnek. Így azok, akikben van vállalkozói kedv, az érettségi és a szakma megszerzése után szinte rögtön belevágnak a saját vállalkozásba.
A szakmai (OKJ-s) éveikben természetesen tanulnak arról, hogy milyen adózási és vállalkozási formák vannak, hisz a tantervben benne van ezek megismerése. Én azonban igyekeztem ezektől eltekinteni és nem ezt a részét bemutatni.

blank
Fotó: Várai Mihály

Meséltem nekik arról, hogy milyen fontos a bátorság, a határaik feszegetése, a fegyelmezettség és a pontosság. Valamint szó esett a saját szavaik betartásáról, illetve a saját határaik feszegetéséről. Meséltem nekik arról, hogy nem szabad elfelejteni, hogy nem minden arany, ami fénylik és hogy sokszor ferdít a közösségi média ezért igyekezzenek mindig önazonosak lenni.

A sikerhez nem csak tehetség kell, hanem mérhetetlen mennyiségű alázat és tenni akarás. Kitartás és türelem.

Köszönöm a meghívást a Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum tanárainak és köszönöm Várai Mihálynak a képeket!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

blank

Lakberendezési tanácsadás féláron

Mi lakberendezők, belsőépítészek szeretjük minél több emberrel megismertetni a munkánk fontosságát, hasznát és persze célját. Viszont sokan még mindig egyfajta luxuscikként gondolnak erre a szolgáltatásra.

TOVÁBB »