Hogyan keverjünk különböző stílusokat?

Most egy nagyon izgalmas blogposzttal készülök nektek! Már rég meg szerettem volna írni, sőt mi több, a későbbiekben szeretnék egy videót is csinálni a gyakorlati részéről! De egyelőre csak bedobom a csalit!

Tegyük fel, hogy most költöztél össze a pároddal vagy felújítanátok és Te a modern stílust (vagy a minimál stílust) kedveled, de a párod klasszikus habitussal rendelkezik és Ő csak is a nagypolgári klasszikus kialakítást tudja elképzelni. Ilyenkor mi a teendő?

  • valaki enged, a másik szenved

  • kiválasztotok egy harmadik lehetőséget

  • bele se vágtok a felújításba 
  • alkalmazzátok a tanácsom
Klasszikus stílus (Kép: Pinterest)
blank
Modern stílus (Kép: Pinterest)

Szerintem legyen a negyedik pont a jó válasz, persze ez csak javaslat, mindenki azt választ, amit szeretne. De mielőtt belemennék a részletekbe egyrészt bemutatnám a példában szereplő stílusok jellemzőjét és mondjuk válasszunk ki egy szobát. Legyen a nappali.

Klasszikus stílus

Tehát a klasszikus stílus – azaz a nagypolgári stílus jellemzői leginkább a hatalmas belmagasság, bár ez környezeti adottság, illetve ez inkább stílusigény – mert bizony minden stílusnak van környezeti „igénye” – ami azt jelenti, hogy mondjuk loft hatást egy szuterénben felesleges elkezdeni kialakítani, mert egyrészt nagyon nyomasztó lesz, másrészt egyszerűen nem azt fogod a végén kapni, amit elképzeltél.

A klasszikus stílus régre nyúlik vissza, egészen a középkor végére és a felvilágosodás kora elejére. Főbb ismertetőjegyei a szimmetrikus látványképzés, ami stukkók és faldíszek használatában tud leginkább kimerülni. A míves ablakok és ajtók, és azok keretei, amik lehetőség szerint valami igazán szép profilmintával futnak végig és annyira robusztusnak tűnnek, hogy az ember azt hinné, hogy azok tartják a falakat és nem fordítva.

A klasszikus bútorok általában hasonlóan kidolgozottak, és mindennek van lába, amit nem rejtünk ám el, sőt kiemeljük legyen az ülőgarnitúra vagy éppen kád. Jellemző a tapétahasználat, általában klasszikusabb vagy ornamentikás futómintával és az alsószegélylécek legalább 10-13 cm magasok. A legjellemzőbb a fa anyaghasználat, de véletlenül sem natúran, hanem mély és tekintélyt parancsoló színre pácolva.

A bútorokra jellemző továbbá az is, hogy mindig van rajtuk plusz egy díszítés, a lábak, karfák és a háttámla befoglaló kerete mindig látszik, mindig szépen megfaragott ornamentikás vagy akár állatfejes végzáródású.

blank
Díszes lábak és karfák egy klasszikus stílusú bútoron.
blank
A klasszikus stílus egészen a középkor végéig nyúl vissza.

 Modern stílus

A modern stílus ezzel ellentétben nagyon letisztult, egyszerű vonalvezetésű. Egyáltalán nem túlzó, nem szereti magán a „giccset” és az „ékszereket” sem, így a falak nem üresek, de nincsenek tele faldíszekkel vagy éppen hatalmas stukkókkal. Csak finoman lehet jelezni, hogy itt most egy vékonyka stukkó választja el a falat a plafontól vagy hogy itt most egy kis lábazat fut végig.

A színek egységesek, mintázatlanok, de még sem tűnik semlegesnek. Nincsenek feltétlen részletek, csak a nagy egész összhangja, átlátható és légies. A bútorok általában hasonlóan letisztultak, nagy, egységes felületek, sok esetben a fogantyúk és a lábak rejtett elemek, ott vannak – de még sem.

A nyílászárók szinte „kerettelenek”, de még is nagyon filigrán kialakításúak – az ajtók (ez egészen „új” de még is éves találmány) hogy az ajtót síkban lehet elhelyezni a fallal. Ha egy modern bútort veszünk alapul, mondjuk egy kanapét akkor láthatjuk, hogy nagyon átlátható, nagyon egységes élképzésű. A lábak vagy nagyon egybe olvasnak a kanapéval, vagy egyikszik a tervező egységesen elrejteni. Nagy, egybefüggő háttámla, és nincs feleslegesen telezsúfolva kisebb-nagyobb díszes párnákkal. A karfa általában tömbszerű, legtöbbször az is kárpitozott, vagy éppen filigrán és fém.

blank
Ez a kanapé már szerepelt a Desing Ikonok előző részében, hát nem lenne menő, ha lenne egy ilyen kanapéd? BERTA Kanapé és Fotel
blank
Erre a kanapéra minden igaz, ami egy modern ülőgarnitúrát jellemez! Megtetszett? A BERTA Kanapé és Fotel elkészíti Neked!

Na, ugye. Ég és a föld a két stílus, ezért is választottam ezt a kettőt. Van egy nagyon egyszerű módszer a szakmánkban, amit sok esetben nem tudatosan (ergo nem állunk neki számolgatni) de szerintem minden lakberendező alkalmaz: A bűvös 20%-80% arány. Ami röviden annyit tesz, hogy ha X stílus a domináns akkor az Y stílus csak mint kiegészítő jegy jelenhet meg.

Ez az arány állítólag biológiai szempont alapján is legkellemesebb a szemnek és az agynak (= esztétikusnak látod) és működik is egyébként a matek a gyakorlatban is.


Nézzük meg ezt képek alapján. Ebben az esetben a modern stílus lesz a 20% a klasszikus pedig 80% ha az arányokat nézzük. Ennél a képnél láthatod, hogy bár a teljes enteriőr klasszikus vonalakat hordoz magában, összképében a modern kiegészítőkkel mégis esztétikus.

blank
blank
Így jön ki a “matek”.
blank
blank
A nagy találkozás…számokban.

Látod, ennyire egymástól, stílusjegyekben és korban is eltérő stílust is ízlésesen lehet vegyíteni. Persze ez nagyon szubjektív, hogy kinek mi tetszik, ki mit tud “elviselni” az otthonában, de alapvetően egységesnek látod, akkor is ha pont ez a két stílus nem a kedvenced.

Ezt a szabályrendszert egyébként tudod alkalmazni más stílusoknál is, ha figyelembe veszed a stílusok térigényét. Ahhoz, hogy sikerrel járj egy ilyen vegyítés során érdemes készítened egy moodboardot, hogy lásd magad előtt a teljes hangulatot.

Egy moodboardot nagyon könnyedén tudsz szerkeszteni, akár számítógépen, akár kézzel is. Nincs más teendőd, mint képeket tulajdonképpen összevágni egy képre. Ha számítógépen csinálod, akkor egy képszerkesztő programot be kell szerezned és minimálisan megismerni, ha kézzel csinálod akkor különböző újságokból vagy internetről lementett képekről kivágni ollóval a neked tetsző elemet és egy lapra ragasztanod.

Érdemes a forrást oda írni vagy a termék nevét és gyártót, hogy később is tudd, hogy hol lehet beszeretni. A moodboardról bővebben egy régebbi cikkben is olvashatsz!

blank
Gyorsan, a szemléltetés kedvéért összedobtam egy saját moodboardot.
Tudtad? 2022-től már a csapatommal együtt mi is vállalunk teljes belsőépítészeti kivitelezést. Válogatott, jó szakemberek, pontosan betartott határidők, precíz munkavégzés. Ha érdekel, keress meg bátran az elérhetőségek egyikén!
Továbbá ne felejtsd el, hogy létrejött a zárt Facebook csoportom is, ahová bátran lehet csatlakozni! Ha ide kattintasz, egyenesen oda vezet téged a link!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése