5+1 tipp szakemberekhez

Hogyan válasszuk ki a majdnem tökéletes szakit? Figyelem! Ebben a cikkben a személyes javaslataimat és tapasztalataimat olvashatjátok!


Mihez van jogod?

A kérdés majdnem teljesen egyszerű: Elvárhatod, hogy a megbízott szakember a szaktudásához mérten a legjobbat nyújtsa neked a projektben. De már benne is van a válaszban is, hogy “a szaktudásához mérten”. A munkám során nem egyszer találkoztam jó és rossz szakemberekkel, sőt volt olyan, aki lopott, de szerencsére olyan is volt, aki nagyon lelkiismeretesen végezte a feladatát. Talán, nincs egységes formula arra, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni ahhoz, hogy biztos a tökéletest válasszuk. Arra viszont van pár tippem, hogy hogyan lehet a legkörültekintőbbnek lenni.

1. Referencia

A mai világban, valljuk be azért nem egy olyan ördöngős feladat össze dobni egy referenciát. Oké, az idősebb szakemberek ebben nem feltétlen hisznek, ott figyelembe vehetjük a szóbeli referenciát is, azaz az ajánlást! Igyekezzünk ezeket a referenciákat nagyon szigorú szemmel vizsgálni, hisz ebben az esetben a munka milyensége érdekel minket és nem a szakember személye. Azoktól érdemes távol maradni, akiknél felháborodást kelt a referencia igényünk, vagy attól, aki “csak úgy” hanyagul át dob e-mailen pár képet, nem is összefüggő projektekről. Árulkodó jel lehet az is, hogy jó távolról fotózza a munkáját, hogy biztos ne lássuk a részleteket.

A kép csak illusztráció. | Fotó: Pexels.com

2. Ismerős

Erről megoszlanak a vélemények, de személyes tapasztalataim szerint legyen az magánéleti vagy szakmai, a világ legrosszabb ötlete ez. Nyilván az ismerős lehet olcsóbb, lelkiismeretesebb, nem ad számlát, nem kell áfá-t fizetni.. stb. De én még nem találkoztam olyan esettel, ahol ne lett volna nagyobb szívás az ismerős, mint előny. Ismerősnek nehezebb dolgozni, nem feltétlen van meg benned az ügyfél-szakember érzés, hisz az csak Jóska bá’ és bizony, hajlamosak vagyunk több dolgot elnézni vagy még rosszabb, direkt nem észre venni hibákat, mert ciki lesz a családi asztalnál vitatkozni ezen.

Hát igen. Jóska bá’ kedves, ügyes, de hangsúlyozom: Ne!

blank
A kép csak illusztráció. | Fotó: Pexels.com

3. Nézzük meg

Jó, őszinte leszek, amikor nekem kell ezt csinálni, néha én is nagyon kellemetlenül érzem magam. Bár, ha nagyon őszinte akarok lenni, engem TÉNYLEG érdekel, hogy hogyan kell álmennyezetet felrakni, milyen rétegei vannak a szigetelésnek, milyen lézerrel lerakni a hidegburkolatot. Viszont, Neked ajánlott ott lenni, és nem csak azért, mert feltétlen ellenőrizni kell a szakit. Ha abban az időszakban is jelen vagy, amikor fontosabb és visszacsinálhatatlan folyamatban van éppen a szaki, akkor van lehetőségetek konzultálni, még mielőtt megszáradna a csemperagasztó. Bár sok szaki igazán érdekes ember, de nekik is igazat kell adjak néha: Ha ő rákérdez, hogy így jó lesz-e Te pedig félvállról legyintesz, hogy “aha”, akkor utána nincs miért reklamálnod, ha az egész annyira nem érdekelt, hogy folyamatában ránézz néha-néha.

blank
A kép csak illusztráció. | Fotó: Pexels.com

4. Te kis cica mennyire mégy

Lehet, hogy most olyat mondok, amit ritkán hallasz, de RELEVÁNS elvárás, hogy rendes, részletes árajánlatot kapjunk. Ne olyat, ahol van négy szám azt összeszorozta valamilyen számokkal, kivonta belőle a kilométert, hozzáadta a súlyodat, amit elosztott a magasságoddal és a négyzetre emelte. Ez hülyeség. Aki dolgozik az:

  • tudja a különböző építőipari anyagok tól – ig árát,
  • tudja, lebontva, hogy kilométerben mennyit szokott számolni,
  • nem utolsó utáni pillanatba jut eszébe, hogy “ja, parkoltam is”
  • be tudja magát árazni.


Sőt, varázslat: részletes árajánlatot is tud készíteni. Hogy értsd Te is, hogy mi van a papírra írva. Nem bontanám külön tippre, de ide tartozik az is, hogy elszámolni is tud. Le tud veled ülni 2 hetente (mi se vigyük azért túlzásba a szakember cseszegetését e téren, mert ha folyamatosan csak elszámol mással nem halad, ami igazán a dolga lenne) tehát, le tud Veled ülni, és be tudja mutatni az anyagszámlákat, díjbekérőt, előlegeket. Funfact: még mielőtt “azok” a szakik kiakadnának: halkan kérdezem, négyszemközt vagyunk ne aggódj. Szerinted, Neked nem lenne könnyebb elszámolni az Ügyfeleddel, vagy csak otthon magadban, mert akkor talán rájönnél, hogy miért vagy a projekt végén jó esetben nullán, rosszabb esetbe még mínuszba is?!

blank
A kép csak illusztráció. | Fotó: Pexels.com

5. Legyél konkrét

Ez tényleg a Te felelősséged. Ha szakembert fogadsz, akkor mindig készülj konkrét problémákkal, kérdésekkel és igényekkel. Őszintén mondom, hogy én sem tudok azzal mit kezdeni, aki nyeklik-nyaklik, mindenre azt mondja, hogy “hát nem tudom” (de persze az soha nem jó, amit készítek a nem tudomra neki). Meg persze, a másik sem tud vele mit kezdeni, szinte biztos vagyok benne, hogy ezekben a helyzetekben mindenkinek más fogalmak és elképzelések járnak a fejében és 20-ból 1 olyan eset van, amikor azt mondja az Ügyfél a szakinak:

“Pont erre gondoltam, csak nem mondtam…”


– senki nem gondolatolvasó, mondjuk ki konkrétan, amit szeretnénk!

blank
A kép csak illusztráció. | Fotó: Pexels.com

+1. Hogyan bánik az eszközeivel, környezetével

Jó, persze ezt maximum akkor veszed észre, amikor elkezdi és befejezi a munkát. Egy szakembernek a legféltettebb kincsei az eszközei, gépei és nem is véletlen, mert egyrészt piszok drágák, másrészt ha elromlik akkor sok idő kieshet még tud vele dolgozni. Én mindig figyelem, hogy egy dolgos munkanap végeztével a szaki, hogyan teszi el az eszközei és hogyan hagyja maga után a felújítás helyszínét. Azt nem tudom, hogy aki rendetlenül teszi el az eszközeit és hanyagul hagyja a környezetét, az mit érez… de azt tudom, hogy aki tiszta és rendes, az egyrészt megbecsüli a legkisebb glettvasat is, oda figyel arra, hogy milyen minőségben dolgozik és vigyáz az eszközeire azzal, hogy a helyére rakja. A környezetét pedig azért teszi rendbe, hogy vagy Ő vagy más szakik ne lépjenek be egy kupac sitt-temetőbe és/vagy előkészíti a következő részre a lakást. Ha ilyet láttok nem mondom, hogy vegyétek férjül.. de mentsétek el jól a számát!

blank
A kép csak illusztráció. | Fotó: Pexels.com

Tudtad? 2022-től már a csapatommal együtt mi is vállalunk teljes belsőépítészeti kivitelezést. Válogatott, jó szakemberek, pontosan betartott határidők, precíz munkavégzés. Ha érdekel, keress meg bátran az elérhetőségek egyikén!

Továbbá ne felejtsd el, hogy létrejött a zárt Facebook csoportom is, ahová bátran lehet csatlakozni! Ha ide kattintasz, egyenesen oda vezet téged a link!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

blank

Lakberendezési tanácsadás féláron

Mi lakberendezők, belsőépítészek szeretjük minél több emberrel megismertetni a munkánk fontosságát, hasznát és persze célját. Viszont sokan még mindig egyfajta luxuscikként gondolnak erre a szolgáltatásra.

TOVÁBB »