8 ikonikus szék – Második felvonás

Emlékeztek még a “8 IKONIKUS SZÉK” bejegyzésre? Olyan nagy érdeklődés volt rá, hogy arra gondoltam összeszedem még egy csoportba a további ikonokat, mert van ám még bőven! De most emeltem a tétet, így újabb 8 olyan dizájn ikont hozok, amelyre biztos csorogni fog a nyálatok!

Lobster Chair | 2008

Tervezők: Olof Lund és Eva Paarmann – Lund&Paarmann

A dán tervezés ismét nagyot alkotott és a természetből merített ihletett. Emlékeztek még, mikor azt írtam a fent említett posztban, hogy a dizájn és a minket körbevevő környezet kéz a kézben jár? Itt az újabb ékes példa erre. Homárfarok formát idéző szék, persze menő, de miért fontos ez? – Merülhet fel a kérdés. A válasz: akusztika. Valahogy a mesterien megtervezett dizájn ikonok mindig olyan dizájnerek fejéből pattannak ki, akik egy személyben művészek, elméleti matematikusok, statikusok, fizikusok és még tök jól értenek az anatómiához és az ergonómiához is, igazi polihisztorok. Na, valahogy így képzelem a Lobster Chair megalkotását is. A fejtámla körbe ölelő kialakítása nagyban hozzájárul, hogy az érkező hangot a füleinkhez irányítsa, ezáltal sokkal tisztább és hangosabb hang jut el a fülünkbe. Mi ez, ha nem zsenialitás?

Ha megtetszett itt el is készítik Neked: BERTA – Kanapé és fotel
blank
Ha megtetszett itt el is készítik Neked: BERTA – Kanapé és fotel

Shelley Chair | 2000-res évek

Tervezők: Olof Lund és Eva Paarmann – Lund&Paarmann

Újabb dán csoda, szintén a Lund&Paarmann tervezési bravúrja. A Lobster Chair kistestvéreként emlegetik, nem is csoda, hisz stílusban és dizájnban ugyan az, a mérete viszont kisebb. Mire hasonlít? – Itt fontosnak érzem kiemelni, hogy nem, ez nem bele beszélés, tényleg minden ikonnak van egy természetben fellelhető minta alfája, ha gondoljátok, később megmutatom, mi ennek a tervezési metódusnak a menete – Tehát, mire hasonlít? Tovább olvasgattam dán, angol és magyar blogokban is, de talán egyik sem volt konkrét, viszont a tervezők egyöntetűen a “védelem” és a “kényelem” szavakra asszociáltak. Ebből kiindulva, nekem talán egy kis maghéjra hasonlít, amely körbe öleli a termékeny magot, egészen addig védve, ameddig termékeny talajra nem talál. Ha átültetjük (micsoda szóvicc) ezt a valódi életben a feltételezés megállja a helyét, hisz a formavilág is hasonul a maghéjhoz és mikor az ember bele ül, valóban egy termékeny magnak érezheti magát, aki most kényelemre és védelemre talált.

blank
Ha megtetszett itt el is készítik Neked: BERTA – Kanapé és fotel
blank
Ha megtetszett itt el is készítik Neked: BERTA – Kanapé és fotel

Ball Chair | 1963

Tervező: Eero Aarnio

Régebben egyáltalán nem állt egymástól távol az építészet, belsőépítészet és a formatervezés. Erre a legékesebb magyar példa Kozma Lajos, aki amellett, hogy asztalosipari tudással is rendelkezett, bútorokat és belsőtereket is tervezett. A Ball szék tervezője Eero Aarnio finn belsőépítész, aki 1963-ben megajándékozta a világot ezzel az ikonikus kerekded formavilággal rendelkező székkel. Ha valakinek ismerős lehet valahonnan, de nem tudja honnan, ez a szék rengeteg 1980-2000 évek között forgatott Hollywood-i film elengedhetetlen szereplője volt! Például, az 1996-os “Támad a Mars” sci-fi vígjátékban egy ilyen székben pihent le Pierce Brosnan. Emellett persze, számos filmben feltűnt még, de hasra ütés szerűen ez jutott eszembe. Egyébként Aarnio jelenleg is Helsinkiben él és lánya, Rea Aarnio-Gibson is formatervezéssel foglalkozik, illetve segédkezik édesapjának a stúdiójuk egyengetésében. Arról nem találtam biztos információt, hogy Eero aktívan dolgozik-e még, de egy biztos: a Ball széken kívül is rengeteg értéket adott hozzá a dizájn történelmünkhöz.

blank
Ha megtetszett itt el is készítik Neked: BERTA – Kanapé és fotel
blank
Támad a Mars! (1996) filmjelenet
blank
The Prisoner (1963) filmjelenet

Bubble Chair | 1968

Tervező: Eero Aarnio

Tádá, a légies kerekded forma. A Bubble szék tulajdonképpen a Ball Chair légiesített változata. Eero célja az volt, hogy a kerek forma úgy ölelje át a benne ülőt, hogy teljesen határtalan legyen, és az ember úgy érezze, hogy csak úgy lebeg a dizájnban és a kényelemben. A tervező állítása szerint víz tisztaságú átlátszó anyagból nem tudtak olyan lábat létrehozni, amely szint észrevehetetlen ezért – kidobták a lábat és más megközelítéssel futottak neki a dizájn kérdésnek. Anyagát tekintve mai napig víztiszta akril testet kap, amely megerősítése egy acél vázat kapott és a filigrán acél felfüggesztést. Ez a szék is meghódította film- újság- és divatipart, ezért találkozhattál már vele Donatella Versace elég meztelenre vett reklámjában (1996), vagy egy feltűnően sokat takaró Playboy címlapon, ahol Carmen Electra szemérmeskedik a székben (2000) vagy a szemfülesek egyébként egy-egy videoklipben is elkaphatja.

blank
Ha megtetszett itt el is készítik Neked: BERTA – Kanapé és fotel
blank
Carmen Electra Playboy címlap (2000)

Shell Chair | 1968

Tervező: Hans Wegner

Wegner 1914-ben született Tønder városában, ami a II. Világháború idején még Poroszországban volt, később Dánia egyik kedves kis városa lett. A dán tervező a XX. századi modernizmus ikonikus tervezője volt, munkássága során több, mint 500 különböző széket és ülőalkalmatosságot tervezett, így nem csoda, hogyha a dán és a világi dizájntörténetben a “székek királya” ként emlékeznek meg róla. Székei egyszerre voltak letisztultak mégis részletgazdagok. Minden esetben törekedett a tökéletes dizájn megalkotására. Egy híresebb mondatát emelik ki általában a dizájntörténészek, ha Wegner munkásságát szeretnék jellemezni a saját szavaival:

 

“If only you could design just one good chair in your life…but you simply cannot.”

ami szabad fordításban annyit jelent, hogy: „Ha csak egy jó széket terveznél életedben … de az egyszerűen lehetetlen” ezzel a mondattal ellentétben Wegner rengeteg remek széket tervezett, és nem csak a Shell kiemelkedő a munkái közül, hanem például a „Papa Bear” fotel is, ami valószínűleg az Ikeában kapható fotelt is inspirálta.

blank
Ha megtetszett itt el is készítik Neked: BERTA – Kanapé és fotel
blank
Ha megtetszett itt el is készítik Neked: BERTA – Kanapé és fotel

LC2 Chair | 1928

Tervező: Le Corbusier

A futurisztikus nevet viselő nappaliszék korának legdizájnosabb jegyeit viseli: Hajlított fénykeret és az egyenesvonalú, kicsit kubista bőr ülőfelület jellemzi. Le Corbusier az előző csoportban is szerepelt már és az elsőrészben rengeteg izgalmas úgynevezett „funfact”-et meséltem el róla, de most vegyük eggyel komolyabbra a szót: 2016-ben Corbusier építészetét a világörökség részévé nyilvánították és egyáltalán nem alaptalanul. Munkássága nem csak egyes épületekben merül ki, hanem teljes városrendezési tervezésben – azaz komplett városkép kialítások is az Ő nevéhez fűződnek. A legapróbb részlet is ugyan olyan precíz és tökéletes, mint a nagy egész – pedig a XX század egyik hatalmas újítójának gondolják, aki szakított az addig megszokott dizájn elvekkel és a kihagyta a „kötelezően választható” gondolkozásmódokat és ez az, amiért olyan ikonikus épületeket és bútorokat tervezett.

blank
Ha megtetszett itt el is készítik Neked: BERTA – Kanapé és fotel
blank
Ha megtetszett itt el is készítik Neked: BERTA – Kanapé és fotel

Archibald fotel | 2009

Tervező: Jean-Marie Massaud

A francia születésű építész 2009-ben tervezett széke máris ikonikus eleme a lakberendezésnek, pedig még „csak” 11 év telt el. Bár talán láthatsz hasonlóságot a LC2-vel, de még is lazább, kicsit „lustább” vonalvezetésű. Nekem rögtön az jut eszembe, hogy olyan, mint egy babzsákfotel, amit ráfeszítettek egy fémkeretre, kicsit olyan „puffancs” apatest dizájn az asszociáció legpozitívabb értelmezésében. Az Archibald fotelt egyébként az olasz Poltrona Frau bútoripari vállalat felkérésére tervezte Jean-Marie és ebből a székből kiindulva a tervező rettentő király öniróniával és humorral rendelkezik: az neve első felében az Archi az az építész szóra utal (angolul Architect) és a bald szó szerint „kopaszt” jelent angolul. Jean-Marie pedig egy kopasz építész. Mekkora poén és milyen király önirónia, hát én imádom az ilyen kis bújtatott infókat! Ha tetszik a dizájn akkor a True fotelt neked találták ki. A True fotelt az Archibald szék ihlette teljes egészében!

blank
Ha megtetszett itt el is készítik Neked: BERTA – Kanapé és fotel
blank
Jean-Marie Massaud | építész és designer

Olympia Chaise Longue Sofa | 2020

Tervező: Munna –Spanyolország

Ez a kanapé szinte minden szempontból kakukktojás a felsorolásban, de hidd el a végére összeér majd! Jellemezzük a kanapét: kerekded formák, bársonyos kárpitozás, csodás kagylószerű háttámla, aranyozott lábazat. Mi jut róla eszedbe? – Ez egy nő! Kerekidomok, felkontyolt fényes haj, bársonyos bőr és csodás cipellő, ennek a nőnek bizonyára egész élétében udvarolni fognak majd. Amiért létjogosultságát érzem a nappali hercegnőjének a felsorolás végén – kicsit ezzel keretet adva a második résznek vagy épp méltó lezárásnak – mert ugyan még nem lett igazán „ikonizálva” de az idén megtartott összes lakberendezési kiállításon (világszerte) egyhangúan zengték, hogy a 2021-es év a nőies, finom és a kerekded formáké lesz a lakberendezésben. De ha nem szeretnéd egészen Portugáliából rendelni, ezt a leendő ikonikus darabot itthon is megtudod rendelni!

blank
Ha megtetszett itt el is készítik Neked: BERTA – Kanapé és fotel
blank
Ha megtetszett itt el is készítik Neked: BERTA – Kanapé és fotel
Tudtad?
2022-től már a csapatommal együtt mi is vállalunk teljes belsőépítészeti kivitelezést. Válogatott, jó szakemberek, pontosan betartott határidők, precíz munkavégzés. Ha érdekel, keress meg bátran az elérhetőségek egyikén!
Továbbá ne felejtsd el, hogy létrejött a zárt Facebook csoportom is, ahová bátran lehet csatlakozni! Ha ide kattintasz, egyenesen oda vezet téged a link!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése