Kis lakás berendezése: így hozd ki a legtöbbet belőle!

A kis lakások berendezése a szokásos kihívásokon, például a lakás színvilágának és hangulatiságának kialakításán túl további feladatokat hordoz magában. A kis alapterület ugyanis könnyen zsúfolttá és nyomasztóvá tud válni, ha nem figyelünk oda néhány fontos dologra. Mire figyeljünk oda egy kis lakás berendezése során? Hogyan legyen komfortos és praktikus a végeredmény? Lássuk is!

Kis lakás, nagy lehetőségek

A világ nagyvárosaiban már régóta trend a kisméretű lakások előtörése, ugyanis egy New York vagy Hong Kong méretű metropoliszban egyszerűen nincs elég hely. Azonban az ingatlanpiaci helyzet, például az elszálló négyzetméterárak miatt itthon is egyre többen döntenek kisebb lakások mellett.  Míg ez elsőre csupán kompromisszumnak tűnhet, egy kis lakás sok előnyt is magában hordoz!

Az első jelentős előny természetesen az alacsonyabb rezsi. Az elszálló rezsiárak miatt felértékelődnek a könnyebben kifűthető és kevesebb áramot fogyasztó lakások. És nemcsak most kell kevesebbet fizetned, de a folyamatos fejfájást is megspórolhatod magadnak, hogy: „most még ki tudom fűteni, de ha megint megdrágul a gáz, akkor már karcos a dolog…”

A kis lakások emellett nagyon praktikusak, ha ügyesen vannak berendezve. Kompaktak, otthonosak, minden kézre áll, mégsem érzi az ember, hogy nincsen hely. Az ördög azonban itt is a részletekben rejlik. Mikre figyelj oda?

Kis lakás berendezése: így ne fulladj meg!

A kis lakás berendezése során az egyik alapvető kihívás a zsúfoltság, illetve a klausztrofób hatás elkerülése. Ehhez több mindenre is figyelni kell:

Színvilág

A tudatos színválasztás itt még fontosabb, mint bárhol máshol. Hiába gyönyörű ugyanis egy mélykék vagy bordó festék, ha összeszorítja körülöttünk a teret. A belsőépítészek a világos és pasztellszínek használatát javasolják, ezek ugyanis tágasabb térérzetet keltenek. Természetesen érdemes egy-egy színesebb dekorációs elemet is bedobni, de a legszerencsésebb az, ha világos, természetes színek dominálnak.

Kontrasztok és tükörtrükkök

Kontrasztokra természetesen itt is szükség van. Azonban ne lőjünk túl a célon, mert ha nagy kontraszt van a színek és textúrák között, akkor kisebbnek érződik a tér. Ezen túl elképesztően sokat hozzá tudnak tenni a térérzethez a tükrök! Nemcsak több fényt szórnak szét a belső térben, hanem az lesz a szubjektív érzésed, mintha több ablakod lenne. Egy garzonnál bőven van tehát létjogosultsága a dekor tükröknek is!

Játék a terekkel

A kis lakás berendezése során még ügyesebben kell bánni a terekkel. Mivel kicsi a hely, ezért sokkal több lesz a multifunkciós tér. Érdemes ügyelnünk arra, hogy egyfelől legyen egy nagy, egybefüggő középső tér, amiben könnyen, szabadon mozgunk. Ha folyton akadálypályán érezzük magunkat és mindent kerülgetni kell, nagyon lecsökken a komfortérzetünk. Ezzel együtt az sem jó, ha minden összemosódik. Érdemes tehát térelválasztókat és függönyöket is használni, hogy meglegyen az az érzésünk, hogy a munkaállomásunk például valamennyire egy külön kis egység, nem csak a nappali kiterjesztése.

Kíméletlen minimalizmus

Egy kis lakásban nemcsak a szűk terek hathatnak fullasztóan. A cuccokba ugyanolyan könnyű belefulladni. Aki tehát a gyűjtögető szarka típus, jobban teszi, hogy ha kicsit szigorú magával, mert a szelektálási körök nélkül csak telik a lakás a holmikkal. Érdemes tehát időről időre elajándékozni, ami nem kell, mert akármilyen praktikusak is vagyunk, vannak mennyiségi korlátok.

Ergonómia, avagy kis lakás berendezése hatékonyan

Egy kis lakásnál még inkább előtérbe kerül a praktikum. Ugyanis a meglévő térbe kell mindent beilleszteni, anélkül, hogy zsúfolt lenne a lakás, vagy nagyon nyakatekert lenne benne élni. Mit tehetsz, ha kompakt és komfortos lakást szeretnél?

Használd ki a tereket!

Mondják, hogy az életkor csak egy szám. Nos, ugyanez valamennyire igaz a négyzetméterre is. Ugyanis X négyzetméterből adott esetben többet ki lehet hozni, mint egy másfélszer akkora, rosszul elrendezett lakásból.

Itt van például a galéria. Egy nagyobb belmagasságú garzonnál könnyedén megoldhatjuk a hálószobát egy jól megépített galériával. És máris elfér a kanapé! Ugyanez igaz a dobogókra, amik alól ki lehet húzni például egy ágyat. De a lépcsők alatti terek is kihasználásért kiáltanak. Alaposan nézd végig a lakást, hova lehetne még valamit beilleszteni – biztos találsz még valamit!

Ne az ajtók foglalják a helyet!

A belső ajtók kis lakásokban borzasztóan pazarlóan bánnak a hellyel. Ugyanis egy hagyományos ajtó körülbelül egy négyzetmétert megeszik a helyből. Ezzel szemben a tolóajtók vagy a függönyök ugyanennyi helyet spórolnak neked. Ha teheted, dönts tehát ezek mellett!

Kompakt, praktikus bútorok

Aki minél többet magával szeretne hozni a régi, megszeretett bútorokból, könnyen nehéz helyzetbe találja magát. Ugyanis egy kis lakás berendezése során a megfelelő bútorválasztás fél siker. A kedvenc kanapénk pedig lehet, hogy nagyon kényelmes és a kutyus is imádja, de megakadályozhatja egy komfortos, élhető tér kialakítását. Szóval érdemes megkeményíteni a szívünket…

A garzonokban nincs párja az összecsukható vagy gurítható bútoroknak. Kihúzható kanapé? Máris van egy plusz vendégágy! Állítható magasságú vagy falról lehajtható asztal? Plusz két négyzetméter! Székek, amik betolhatók a pult alá, és nem kell kerülgetni őket? Még plusz kettő! Sorolhatnánk még a példákat, de úgyis érted. Minél kompaktabb, többfunkciósabb egy bútor, annál jobb. Meg kell még említenünk a fali gardróbokat, amik okosan kialakítva nem foglalnak el sok helyet, és mindent elnyelnek, illetve a falra felhelyezett polcokat és szekrényeket, amik szintén jolly jokerek lehetnek.

Az előre gyártott bútoroknál sajnos gyakori, hogy pont nem jó a méret. Bár az egyedileg tervezett bútorok drágábbak, nagyon megkönnyíthetik az életed. Érdemes megfontolni használatukat, vagy akár DIY megépíteni párat, ha van hozzá affinitásod.

Bútortervezés profikkal!

Ha a fenti pontok nem jártak sikerrel, akkor nem nagyon marad más opció, mint a bútortervezés. A korlátozott alapterület miatt minden rendelkezésre álló helyet optimálisan ki kell használni, hogy a lakótér ne csak esztétikailag legyen kellemes, hanem funkcionalitásban is kielégítő. A megfelelően tervezett bútorok lehetővé teszik a tárolási lehetőségek növelését, például ágy alatti rejtett fiókok vagy beépített polcok formájában. Az ergonomikus és helytakarékos bútorok használatával a lakás nyitottabbá és tágasabbá tehető anélkül, hogy a kényelmet és a stílust áldoznánk fel. Ezenkívül a bútortervezés lehetővé teszi az egyes szobák funkcionalitásának maximális kiaknázását, például egy összecsukható étkezőasztal alkalmazásával, amely többféle tevékenységre is alkalmassá válik. Mindebben is szívesen segítünk, vállaljuk egyedi bútorok elkészíttetését!

Csak az legyen elől, amit használsz

A kevesebb néha több. A kis lakásoknál pedig szinte mindig az. Ha azon kapod magad, hogy a konyhai eszközök közül konkrétan három kést használsz, a többit nyugodtan tedd egy tárolóba. Ha szökőévente kell, gond nélkül elő tudod venni, de addig sem kell könyékig turkálnod a konyhaszekrényben.

Ugyanez az elv másra is igaz. A ritkán használt dolgokat, eszközöket, kábeleket érdemes egy tároló mélyére süllyeszteni. Ugyanúgy meglesz minden, de csak az van elől, ami a hétköznapokban kell. Meg fogsz lepődni, mennyivel komfortosabb lesz a konyhád, de a többi helyiség is!

Kis lakás berendezése: önállóan vagy lakberendezővel?

A fentiekből látszik, hogy egy kis lakást igazán jól berendezni komoly kihívás. Az biztos, hogy a folyamat a prioritások, elképzelések alapos mérlegelésével indul. Aki csak úgy ad hoc nekiáll, valószínűleg egy túlzsúfolt, esetlen lakásban köt ki. De még azok is könnyen félrenyúlnak, akiknek jó érzéke van a lakberendezéshez. Vagy éppen nem vesznek észre szuper lehetőségeket. Ezért érdemes bevonni egy lakberendező szakembert, mert ők olyan részleteket is fél perc alatt észrevesznek, amit mi laikusként tíz év alatt sem. Akár lakberendezővel terveztetsz meg mindent, akár csak tanácsadásra van igényed, biztos, hogy nagyon sokat hozzá fog tenni a végeredményhez. 

És ne feledd, hogy nem csak egy ingatlan szól hosszú évekre, hanem általában a berendezése is – nem ingatlant vásárolsz, hanem életteret. Ezért ha teheted, ne spórolj a lakberendezésen, hidd el, hogy megéri alaposnak lenned!

Szeretnél bevonni a lakásod lakberendezésébe? Vedd fel velem a kapcsolatot!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése