Tegyük ki a kirakatba! – Mi kell egy jó kirakathoz?

Összegyűjtöttem Nektek 5 tippet a rendezett, átlátható kirakathoz!

Tulajdonképpen mi célt szolgál egy bolt kirakata? Aki arra tippelt, hogy “termékbemutatásra” az jól tippelt, de ezen kívül még rengeteg funkciója van. Először is a potenciális vásárló becsalogatása. Másodszor a járókelők figyelemfelkeltése. Harmadszor a nézelődők elkápráztatása. Négy: a boltod és a terméked ismertetése. Öt: a brand, (ami Te magad vagy) előzetes bemutatása és még sorolhatnám a végtelenségig.

A kirakatot talán úgy kellene elképzelni, mint egy kóstoló. Pici, jól komponált falatkák egy csodás tányéron, amelyeket ugyan olyan szeretettel készíted és díszíted, mint a főfogásokat. A kirakatokról megosztó vélemények vannak, van aki csinosítgatja, van aki teletömi vagy olyan is van, aki csak áll előtte és a fejét vakargatja. Bármelyik csoportba tartozol, hidd el hasznos lesz Neked is!

  1. Mindig kell egy téma

Csukd be a szemed és gondolt át: a Te kirakatodnak van témája? Ha van, akkor lehet nem mondok újat, ha nincs: öreg hiba. A kirakatnak mindig kell legyen egy tematikusan átgondolt aktuális téma választása – ezzel azt üzened a vevődnek, hogy a terméklistád folyamatosan frissül, a kínálat is bővül és persze azt is, hogy Te nem vagy az ezredik kisbolt az utcában. Ha nem csak a sztenderd ünnepekre (Karácsony, Húsvét, Valentinnap, stb) készülsz, hanem akár kevésbé köztudatban lévő ünnepekre is figyelsz máris nem leszel az ezredik (például apáknapja, nagyszülőknpja, testvéreknapja stb..)

No, de van még egy lehetőség, amivel lehet hogy húszra húzol még egy lapot. A kirakattal társadalmi témák mellett is állást foglalhatsz, ez viszont jóval rizikósabb. Ennek több kimenetele is lehet:

a) A vevő nem ért egyet, de vásárol.
b) A vevő nem ért egyet és még nem is vásárol.
c) A vevő egyetért, de nem ösztönzi nagyobb/rendszeres vásárlásra.
d) A vevő egyetért és nagyobb/rendszeres vásárlásra ösztönzi.


Például itt a Mellrák elleni küzdelem mellett álltak ki, amelynek a világnapja: október 1.  Kép: Pinterest.

Például itt a Mellrák elleni küzdelem mellett álltak ki, amelynek a világnapja: október 1.
Kép: Pinterest.

 

2. Ne félj az üres terektől!

Tapasztalataim szerint a kirakattal rendelkezők 90%-a nem tud mit kezdeni az üresen maradt hellyel. Hogy a legelső hasonlatommal éljek: Ne tegyél ki mindent (is) a kostóló tányérra, mert ha jól lakott, minek rendeljen főfogást?

Nem az a kirakat lényege, hogy mindent oda zsúfoljunk, hanem az, hogy specifikusan (témával összhangban) bemutassuk a termékeinket. Ezer éve az egyik rajzórámon azt mondta nekem a tanár, hogy “rajzoljam le a levegőt” – nos akkor nem értettem, de most ugyan azt javaslom Nektek is: Tegyétek ki premierplánba a levegőt.

Ezzel azt érhetitek el, hogy sokkal hangsúlyosabb lesz az a termék, amelyre felszeretnétek hívni a figyelmet. A nézelődő nem érzi magát elveszve a kirakat előtt, nem kapkodja a fejét ide és oda és nem un bele a káoszba.


Dior (Hand Display) - Jakarta, Indonézia  Kép: Pinerest

Dior (Hand Display) – Jakarta, Indonézia
Kép: Pinerest

 

3. Tálalás – megeszi, ha elé teszed, de azért na..

Bizonyára nem találom fel a sajtban a lyukat, ha azt mondom, hogy az egyik legfontosabb tényezője a csalogató kirakatnak az ízléses dizájn. Az ízlésről vitázhatnánk, kinek mi a szép, ki mit miért lát jónak – így talán itt nem is az “ízléses” a fő szempont, inkább csak a dizájn.

A kirakatban elhelyezett termékek nem azok amelyeknek már nincs helye a polcon. Minden termék, amely ott van értéket képvisel, ennek megfelelően kell elhelyezni is. Szerintem senki nem látott még odadobott Luis Vuitton sálat a kirakatba és galambkakis Ferrárit sem az autószalon hatalmas ablakain keresztül.

Kedvenc nevezőim a versenyzők közül: Napszítta termékek a kirakatban; élelmiszerbolt kirakatban az a termék amelyen látszik, hogy 2 teljes éve lejárt; minek felkapcsolni a lámpát a kirakatban?!; 2 hónapja leesett a kirakati baba teljes alsó teste, de alig látszik a farmer alatt; – Ha azt hiszitek, hogy viccelek, ezek létező kirakatok itt, Budapesten! Ennél egy fokkal ízlésesebb lenne, fekete festékkel lefesteni inkább a kirakat üvegét.


Nyilván ez vicces, de… ennél eggyel komolyabban is vehetnénk majd magunka. Kép: internet

Nyilván ez vicces, de… ennél eggyel komolyabban is vehetnénk majd magunka. Kép: internet

 

4. Műszaki tényezők – Látod? Nem látod? Na, látod…

Lehet bármilyen szépen komponált dizájnos kirakatod, ha egy gyertyával világítod meg, vagy ha használt dobozokon tartod a termékedet. A kirakat is olyan, mint bármely helyiséged a boltban: idő és pénzigényes. Ezt el kell fogadni, le kell nyelni a békát – de hosszabb távon hidd el, hogy befogja hozni az árát.

A fő probléma a világítás. Rengeteg olyan bolt előtt megyek el nap, mint nap, ahol lehet, hogy csudi szép a kirakat egyszerűen csak saját magamat látom az üvegben és nagyon kellemetlenül érzem magam, hogy közelebb kell mennem és be kell kukucskálnom – pláne, ha visszanéznek rám bentről, amire nem számítok. A jövőben elérhető lesz egy specifikus e-book boltok számára abban hosszabban kitérek majd a világításra is (ez itt a reklám helye) de addig is a fényerőre, a fénymennyiségre és a színhőmérsékletre érdemes odafigyelni. Egyáltalán nem mindegy, hogy az adott fény milyen szögből érkezik és hova tart (tükröződés, vakítás, színrontás) – így olyan lámpatesteket ajánlok, amelyek egyrészt állíthatóak (fényszög), dimmelhetőek (fénymennyiség) és olyan a színvisszaadásuk (CRI index) amely még kedvezőbbé, még szebbé, még kívánatosabbá teszi a terméket.


19539309_d28c756348421aaa46df55f07c40e85d_xl.jpg

 

5. Pszichológia – mindenhol jelen van

Ahogyan itt is. A kirakatoddal el kell érned, hogy érzelmet válts ki a (leendő) vásárlóból. Legyen az éhség, szomjúság, boldogság, szerelem, düh és nosztalgia – legyen az bármi, ahhoz, hogy felkeltsd az érdeklődést érzést kell keltened. Válts ki belőle rajongást, vágyat arra, hogy az, amit meglátott kelljen, kívánja meg. Vezesd a figyelmét termékről termékre, még a kasszánál találja magát. Ugye milyen egyszerű?! – Ja, nem.

A kirakat tervezésénél (igen, itt is illik legalább egy cetlire felvázolni) figyelembe kell venned azt, hogy a vásárló pszichológia igen is létezik, és komoly szakirodalom van már rá. Figyelned kell arra, hogy a kirakat a kellő mennyiségű információt adja át, a lehető legtökéletesebb idő intervallumban és persze fontos, hogy a vásárlószeme ne görcsösen keresse az információt, hanem lágyan lépésről-lépésre legyen vezetve. De erről oldalakat tudnék írni, így inkább erről is később az e-bookban.


Kép: Pinterest

Kép: Pinterest

Ha tetszett az összeállítás nyomj egy ❤, ha van véleményed hagyd itt kommentben! Ha érdekel az e-book és szeretnél soron kívül értesülni róla vagy az aktuális kedvezményekről iratkozz fel a hírlevelemre!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése