Üzlethelyiség-tervezés: minden, amit tudni érdemes

Az üzlethelyiség-tervezés fontos szerepet játszik a vállalkozások sikerében, hiszen a megfelelő elrendezés és kialakítás segíthet a hatékonyabb működésben és az ügyfél-elégedettség növelésében.

Az üzlethelyiség-tervezés előnyei

Az üzlethelyiség-tervezésnek több előnye is van. Az üzleti tevékenység hatékonyabbá válik, a munkatársak kényelmesebb környezetben dolgozhatnak, az ügyfelek könnyebben áttekinthetik a termékeket, és általában jobb vásárlási élményt élnek át, továbbá segít a vállalkozásoknak hatékonyabb és hatásosabb módon prezentálni termékeiket és szolgáltatásaikat.

Az üzlethelyiség-tervezés lehetővé teszi az üzleti célok és a célcsoport igényei szerinti kialakítást, amely növeli az ügyfélelégedettséget és az értékesítést. Ezenkívül – ami vállalkozói szemmel semmiképpen sem elhanyagolható – segíthet az üzemeltetési költségeket azáltal, hogy energiahatékony megoldásokat alkalmazunk, és a kialakítás során figyelembe veszi az épület jellemzőit.

Mivel egyre több üzlet az offline értékesítés mellett online is értékesít ezért a megfelelő tervezés lehetővé teszi az értékesítési csatornák integrációját, amely az ügyfelek számára a könnyű hozzáférést adhat az üzleti szolgáltatásokhoz és termékekhez. Gondolunk itt az áruátvételre, raktár-átadópult elhelyezkedésre stb.

blank

Mire érdemes odafigyelni?

Az üzlethelyiség-tervezés során meg kell határozni a különböző funkcionális területeket, például a vevőkiszolgálást, az eladási területet, a raktározást, az irodát stb. Az üzlethelyiségeknek rugalmasnak kell lenniük, hogy alkalmazkodjanak az üzleti környezet változásaihoz. A tervezés során ezért természetesen figyelembe kell venni az ügyfél igényeit és a működési követelményeket.

Az üzlethelyiség-tervezés során a műszaki tervezési szempontokra is figyelmet kell fordítani. A műszaki tervezés magába foglalja a biztonsági követelményeket, a tűzvédelmi szabványokat, a víz- és csatornarendszereket, az elektromos rendszereket és az informatikai rendszereket. Az ilyen tervezési szempontokra való odafigyelés fontos ahhoz, hogy az üzlet biztonságos és hatékonyan működjön.

Beszéljünk egy kicsit a belső terekről is. Az üzleti tér megtervezése és kialakítása kreativitást, fantáziát és szakértelmet igényel. A belső térnek vonzónak kell lennie az ügyfelek számára, hogy megtartsuk őket és mindig vissza-visszatérjenek. A megfelelő szín- és fényhasználat, a kényelmes és tiszta környezet és az ügyfelek igényeinek megfelelő kialakítás segít az üzlet sikerében. Üzlethelyiség-tervezéskor ezért ügyfeleinkkel rengeteget beszélgetünk a vásárlói szokásokról (ha még régebben működő cégről van szó). Ha éppen most lép a piacra egy adott cég, akkor egyrészt szintén támaszkodunk az ügyfél tapasztalataira és elképzeléseire, valamint több hasonló tematikájú cég üzleteit vizsgáljuk meg.

blank

Az üzlethelyiség-tervezés során a vállalkozásoknak és persze a tervezőnek figyelembe kell venniük az üzleti környezetet is. Az üzleti környezet változása ugyanis hatással lehet az üzleti tevékenységre. A környezetbarát megoldások beépítése az üzleti tevékenység hatékonyságának növeléséhez és az üzemeltetési költségek csökkentéséhez is hozzájárulhat. Az ilyen megoldások közé tartoznak például az energiahatékony berendezések beszerzése, az üvegfalak és tetők használata a természetes fény beengedéséhez.

Üzlethelyiség-tervezés és kivitelezés árak

Az üzlethelyiség-tervezés árai nagyban függnek az üzleti célkitűzésektől, az épület méretétől, a kialakítás komplexitásától. Általánosságban elmondható, hogy ennek a szolgáltatásunknak a négyzetméterenkénti ára 15.000 és 25.000 Forint közé tehető. A tervezés megkezdése előtt átbeszéljük az igényeket, elképzeléseket, megvizsgáljuk a lehetőségeket, majd egy, a belsőépítészeti tervezéskor is alkalmazott moodboardot készítünk. Ebben megjelennek már színek, megoldások, fények, bútorok stb. Ezután megkezdjük a tervezést, mely során folyamatosan konzultálunk ügyfeleinkkel, hogy pontosan olyan legyen a végeredmény, mint amilyet megrendelőink elképzeltek. Itt persze elkészülnek a műszaki rajzok is. A tervek prezentálása, majd elfogadása után jöhet a látványtervezés, aminek eredményeképpen már láthatjuk magunk előtt a leendő végeredményt és rátérhetünk a kivitelezésre.

A kivitelezési munkálatok árai változóak az igények és az épület sajátosságai szerint. Az árakat a munkadíj, az anyagok, a berendezések, az elektromos és vízvezeték rendszer kiépítése, a világítás, a burkolatok, a színezés és a dekoráció tartalmazza. Ehhez egy általános árajánlatot küldünk el ügyfeleinknek, akik előre láthatják, milyen munkálatok, milyen áron lesznek elvégezve. Ezek anyagárakat nem tartalmaznak, azokat mindig az ügyfél cégére számláztatjuk ki, így el tudják számolni azokat.

blank

Összegzés

Egy üzlethelyiség-tervezés tehát tökéletes alapja lehet egy jövedelmező vállalkozásnak. Sok tényezőt kell azonban figyelembe venni, amihez érdemes szakember(ek) segítségét kérni. Rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, a környezetbarát megoldásoktól a pénztárcabarát praktikákig. Fontos, hogy megvizsgáljuk a leendő vásárlók szokásait, és kellő figyelmet fordítsunk arra, hogy mik az üzleti célok és a célcsoport igényei.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szolgáltatás megnevezése