Lakberendező: mi alapján válassz és mennyibe kerül?

Napjainkban, amikor az internet és a közösségi média ilyen nagy szerepet tölt be az életünkben, nap mint nap találkozunk jobbnál jobb ötletekkel, megoldásokkal, trendekkel. Természetesen a lakberendezési ízlésünket is befolyásolják ezek, gyűjtjük a sok ötlet közül a legszimpatikusabbakat, és kigondoljuk, hogy hogyan mutatnának ezek a mi otthonunkban.

Sokaknak van érzéke a lakberendezéshez, de a kivitelezés már egy más kérdés: egy fürdőszoba felújítása, egy egyedi konyhabútor megtervezése, vagy épp egy szokatlan elosztású helyiség praktikus és stílusos berendezése ki tud fogni az emberen. Ilyenkor érdemes lakberendező segítségét kérni!

Ha még nem volt hasonlóban részed, akkor teljesen érthető, ha bizonytalan, netán szkeptikus vagy azzal kapcsolatban, hogy megéri-e egyáltalán szakembert hívni az otthon berendezéséhez. Ha ilyen és ehhez hasonló gondolatok kavarognak a fejedben, vagy ha nem tudod, hogy mennyibe kerül egy lakberendező szolgáltatása, akkor olvass tovább!

Szükség van-e egyáltalán lakberendezőkre?

A korábbi ügyfeleimnek jó része kifejezetten jó lakberendezési érzékkel rendelkezett, átlátták, hogy a saját stílusukat hogyan alakíthatnák ki a boltokban kapható lakberendezési elemek kombinálásával, voltak, akik belsőépítészeti affinitással is rendelkeznek. Az tehát nem meglepő, ha valaki tudja, hogy mit szeretne és van némi elképzelése a megvalósításról, azonban már ritka, hogy valaki jól át is látná, hogy a komolyabb belsőépítészeti átalakításokat hogyan lehet kivitelezni, milyen alapanyagokból érdemes dolgozni, melyek ezek közül a legköltséghatékonyabbak, milyen szakembereket érdemes hívni stb. Sok esetben, ha ezek az emberek maguk vágtak volna bele a tervezésbe és a kivitelezésbe jóval drágábban jöttek volna ki a megvalósításból és talán nem is teljesen azt kapták volna, mint amit szerettek volna.

A lakberendezők előnye abban áll, hogy megbízható csapattal dolgoznak, számos kivitelezési lehetőség, belsőépítészeti gondolat van a fejükben, tudásukkal és tapasztalatukkal meg tudják ítélni, hogy az adott lakás miképp alakítható egy stílusos, praktikus és mindenekelőtt otthonos élettérré, tudják, hogy milyen munkafolyamatoknak milyen buktatói lehetnek, így bár lehet, hogy ez meglepően hangzik, de sok esetben a lakberendezővel való közös munka költséghatékonyabban jön ki, mintha egyénileg fogna valaki neki a kivitelezési és a tervezési folyamatnak. A lakberendező nem lehúzni akarja az embert egy olyan munkáért cserébe, melyet egyénileg is meg tudott volna oldani, hanem személyre szabott módon valósítja meg a legegyedibb Pinteresten látott lakásbelsőket.

Az lenne a cél, hogy “Pinterest-otthonban” éljünk? Dehogy! A lakberendező célja, hogy az ügyfél otthona a világon a kedvenc helyévé váljon, melyben megalkuvások nélkül meg lehet valósítani a legegyedibb kívánságait még egy kihívásokkal teli belső térben is.

blank

A lakberendezés folyamata

Lakberendezők csomagjai és a közös munka kezdete

Az, hogy a lakberendezők árai miképp alakulnak a közös munka végére függ attól is, hogy a  lakberendezési csomagok közül melyeket szeretné igénybe venni az adott ügyfél – erről részletesebben a cikk második felében is írok majd. A csomagok variabilitása miatt kifejezetten kedvező áron is ki lehet jönni a lakberendezési szolgáltatásokból, hiszen nem kell egy teljes tanácsadáson + kivitelezésen résztvennie az embereknek, ha nincsen feltétlenül szükségük mindegyik szolgáltatásra.

Már a közös munka kezdetén kiderül, hogy vannak olyan ügyfelek, akiknek csak egy gyors, személyre szabott lakberendezési tanácsadás kell, nálam ehhez még személyesen sem kell, hogy találkozzunk, online, ZOOM-on keresztül is működik ez a szolgáltatás. Ez esetben előre elkérem a berendezésre váró lakás paramétereit egy gyors telefonos igényfelmérés keretein belül, majd felkészülés után összeülök a megbízóval és töviről hegyire átvesszük, hogy milyen kérdések merültek fel benne a lakásának átrendezése kapcsán.

Ilyenkor én már teljesen felkészült vagyok, ez a két óra kizárólag arról szól, hogy az ügyfél kérdez én pedig mindenre válaszolok, nincs egyetlen “kárba veszett” perc sem ez idő alatt. Vannak, akiknek ez már elég arra, hogy hozzáfogjanak a lakberendezéshez egyénileg is, mások viszont igényt szoktak tartani a közös munka folytatására.

A szolgáltatások között szerepel a bútortervezés, ami fókuszálhat akár csak egyetlen egy bútorra is, ingatlanfejlesztés, ami kifejezetten az ingatlan eladást megelőző értéknövelését célozza, ezt home staging-nek is szokás nevezni. A kivitelezés szolgáltatás magába foglalja a kész tervek, koncepció kidolgozását, a munkás csapat koordinálását és az anyagbeszerzést, a belsőépítészeti tervezés pedig mindezeket tartalmazza.

A kész lakásbelső így egy sok-sok egyeztetést követő tervezési folyamat eredménye, az első perctől mindent úgy alakítunk ki, hogy az az ügyfél igényeinek maximálisan eleget tegyen. A teljes tervezési folyamat során számíthat ránk. Attól függően, hogy az ingatlan milyen állapotban van és hogy a megbízó milyen lakberendezési stílusokat szeretne viszontlátni az otthonában szoftverek segítségével megtervezzük számára a helyiségeket, a látványtervek alapján pedig kigondoljuk, hogy hogyan tovább. A kivitelezés során saját csapattal dolgozunk, megbízható szakemberekkel, akik révén tartani tudjuk magunkat a határidőkhöz.

Úgy is szoktuk nevezni a közös munkát, hogy stresszmentes lakberendezés, hiszen az ügyfeleinknek nincsen gondja semmire, nekik pusztán el kell mondaniuk nekünk, hogy milyen az álmaik otthona, mi pedig a csapatunkkal megteremtjük azt számukra.

blank

Népszerű lakberendezési stílusok napjainkban

A lakberendezési stílusok folyamatosan változnak, keverednek egymással és hozzájuk kapcsolódnak új trendek. Mégis van pár fő irány, melyekre érdemes felhívni a lakberendezés előtt állók figyelmét, mivel ezek nagyjából lefedik korunk embereinek az igényeit stílus és kényelem szempontjából is.

Art déco

Ha valaki az elegáns, luxus hatású belső tereket preferálja, akkor gondolkodás nélkül az art déco-t idéző elegáns stílust szoktuk neki javasolni, bár természetesen nem abban a formában, ahogy az eredetileg kinézett a 20-as évek környékén.

Egyre szélesebb körben népszerűek a márvány hatású burkolatok, a mahagóni fa, a fémes elemek, a bársony és szatén bútorok, az absztrakt hatású, szintén fémes színeket is tartalmazó festmények, amik megtalálhatók szállodákban, A nagy Gatsby stílusú enteriőrökben, a divathullámnak hála pedig már a magánotthonokban sem újszerűek. Egyre több bútorboltban kaphatóak olyan termékek, melyek kiszolgálják az art déco iránt érdeklődő embertömeget.

Ez a stílus magával hozza az antikvitások iránti érdeklődést is, jól passzolnak hozzá a fa bútorok, jól kiegészíthető impozáns csillárokkal, látványos tapétákkal, szobrokkal, egyedi fali dekorációkkal. Irodahelyiségekben, szállodákban, éttermekben, vagy magán lakásokban is csodásan mutat. Eleganciája miatt viszont kevésbé jut róla eszünkbe az otthonosság és a kényelem, ezért is szokás vegyíteni más, otthonosabb stílusokkal, melyek révén ízlésesen behozható az otthonba a puhaság, a kényelmesség érzete is.

A modern stílus például kellőképp letisztult ahhoz, hogy megkeverjük egy kis art déco-val, sokan szeretik az így kapott belső tér sterilitását, tisztaságát, eleganciáját, akik viszont emellett vágynának melegségre és otthonosságra is, akik elsőre talán meglepő módon a skandináv stílussal bolondítják meg az art déco-t.

Skandináv stílus

Ha már szóba került a skandináv stílus, akkor át is nyergelnénk rá, hiszen az art déco mellett ez a másik rendkívül népszerű lakberendezési irány már egy hosszabb ideje. Nagyon otthonos, funkcionális, élhető közeg teremthető általa, számos lehetőség rejlik benne. Színek tekintetében is rengeteg opció áll a rendelkezésünkre, ha ebben a stílusban gondolkodunk.

Azért is hálás lakberendezési irány a skandináv, mert könnyen kombinálható bármivel: ahogy írtuk fent, az art déco-val minimalizmusa miatt tud együttműködni, szeretik még kombinálni a japán lakberendezéssel, a Bali szigeteket idéző dzsungel hangulattal, a vízparti stílussal, vagy az európai, elsősorban francia és angol vidéki stílusokból merítő vintage-el.

Utóbbi stílusok mindegyike természetes anyagokkal kombinál, fa, nád, rattan, juta elemekkel, durvább fémes anyagokkal, szobanövényekkel, ezek pedig kiválóan illeszthetőek a skandináv stílus városi, de nem kevésbé környezetcentrikus alapjaihoz. De ha már a színes, szezonális és különleges stílusok terítékre kerültek, akkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a skandináv jó alapot tud teremteni a kevésbé színes, kevésbé bohó irányzatoknak is, mint amilyenek a minimalista, modern, indusztriális stílusok. Ezek önmagukban is megállják a helyüket, de otthonosság tekintetében hagynak némi kívánnivalót maguk után, ezért is érdemes őket skandinávval elegyíteni.

blank
Skandináv stílusú mosdó berendezése
blank
blank

Ahogy ebből is látható, a stílusok között szinte teljes az átjárás. A legutóbbi lakberendezési kiállításokon népszerűség szerint csökkenő sorrendben ezeket a stílusokat figyelhettük meg:

 • Skandináv
 • Art déco
 • Modern-minimalista
 • Vintage
 • Etno
 • Japandi
 • Futurista
 • Vízparti

Ezeknek változatos kombinációit szoktuk alkalmazni az ügyfeleink otthonában attól függően, hogy mely irányzatokat kedvelik jobban. A lehetőségek és a stílusok keverésének száma, mértéke, aránya szinte végtelen.

Mi a különbség a lakberendező és a belsőépítész között?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a lakberendező és a belsőépítész között van-e különbség?

A belsőépítészet lényege, hogy statikai szempontból is átlátják az adott lakás felépítését, nagyobb munkálatok esetén (falak átrendezése, építése, vezetékrendszerek, csőrendszerek átalakítása stb) szükség van belsőépítészeti ismeretekre.

A lakberendezés nem bontja meg a lakás statikai felépítését, nem nyúl a falakhoz, elsősorban a desing alakítását célozza meg, bútorokat, színeket, stílusokat válogatunk, esetleg olyan nagyobb munkálatokra kerülhet itt sor, mint amilyen a bútortervezés, a nyílászárók cseréje.

Sokféle eset van, amikor felmerül az igény arra, hogy lakberendező segítségét kérje valaki. Családi házak, lakások esetében ilyen példa lehet a saját stílus kialakítása, az otthonosabbá tétel, vagy az, hogy praktikus, ergonomikus legyen az adott ingatlan, kreatív megoldásokkal tele. Habeépített bútorokkal és pont az adott ingatlanhoz illő berendezési tárgyakkal operálunk, akkor akár értékes négyzetmétereket is nyerhetünk, mely nem csak a közérzetünkön javít, hanem az ingatlan értékét is fokozza.

Az értéknövelés lehet egy következő szempont is, ami miatt az emberek lakberendezőhöz fordulnak: az eladásra felkészítés, a home staging egy külön területe a lakberendezésnek, ilyenkor kifejezetten azért újítjuk fel egy picit a lakás berendezését, hogy aztán a piacon nagyobb eséllyel, magasabb áron lehessen értékesíteni azt. Sokan azonban rájönnek a lakberendezés során, hogy a korábban unalmasnak hitt ingatlanban rengeteg potenciál van, nem egy olyan esetről hallani, hogy végül eladás helyett visszaköltözött a tulajdonos a frissen felújított ingatlanba.

Tapasztalhatjuk, hogy sokak számárakihívást jelenta konyhai, fürdőszobai kiegészítők kiválasztása: konyhabútorok, burkolatok, csempék. Pedig ezekkel tehető igazán izgalmassá, stílusossá ez a két helyiség. Egyedi konyhabútor tervezés-, vagy a fürdőszobát érintő nagyobb átalakítások esetén a lakberendező szerepe kulcsfontosságú lehet.

Ha pedig már vizesblokkok, konyhák és étkezők vannak terítéken a hálószobák és a nappalik mellett, akkor ne feledkezzünk meg az éttermekről, szállodákról, vagy azokról a szolgálatásokról, melyek cégként adnak ki bútorozott ingatlanokat! A szállodák, éttermek esetében napjainkban nem csak a minőségi szolgáltatások terén, az ételek tálalásában van verseny, hanem a megjelenésükben is. Ha megnézzük, többek között azért is válik felkapottá egy új hely, mert stílusos, impozáns, harmonikus, vagy egyenesen “luxus érzetet” kölcsönző a megjelenése. Ezeknek kialakításában rendszeresen vesznek igénybe lakberendezői segítséget.

A cég által kiadott bútorozott lakások esetében pedig sokszor előfordul, hogy egy teljes újépítésű háztömböt, vagy annak lakásainak egy jelentős részét felvásárolja egy cég, majd berendezés után kiadják azokat. Ilyenkor is lakberendezőket szoktak felkérni a berendezés lebonyolítására, mivel ezek az ingatlanok a hotelszobák és a lakások között helyezkednek el félúton: otthonosnak és praktikusnak kell lenniük.Továbbá az is szempont, hogy stílusossá váljanak, de emellett szükséges, hogy egyszerűek és funkcionálisak is legyenek az ingatlanok.

Komolyabb felújítások esetében, a belső és külső szerkezet átalakítása esetén már belsőépítészeti tervezésre kerül sor, ha érdekel, hogy a belsőépítészeti munkálatok részleteibe menően hogyan zajlanak, akkor olvasd el az erről szóló útmutatónkat!

blank

A lakberendezés ára: mennyibe kerül nálunk a lakberendezés?

Ahogy azt korábban is említettem a különféle csomagoktól függ az árszabás a lakberendezőknél, illetve ezen belül is vannak mozgások, szakmai tapasztalat, referenciák alapján. Az is jellemző, hogy egyes szakemberek szobánként, négyzetméterenként, részfolyamatonként áraznak.

Mivel a piacon nagyon szerteágazóak az árak, mi az arany középutat céloztuk meg egy 20-30.000 forint értékű négyzetméter árral. Hogy ezen belül kisebb, vagy nagyobb összeggel kalkulálunk attól függ, hogy az egyeztetés során milyen igények merülnek fel.

A bútortervezés mindig nagyon egyedi folyamat, a lakás jellegzetes tulajdonságait és az ügyfél egyedi igényeit is maximálisan figyelembe kell venni, külön fel kell mérni mindent, közösen ötletelünk az ügyféllel és kitaláljuk, hogy mi lenne a számára a legideálisabb. Mivel ez egy meglehetősen aprólékos munka, ezért ilyen esetben az árképzés is magasabb.

A lakberendezés némiképp elválaszthatatlan a belsőépítészeti tervezéstől. Ha olyan komlpex igény is felmerül, hogy nagyobb átalakításokat hajtsunk végre a lakás szerkezetét tekintve, akkor ott külön felmérésekre, tervezési folyamatokra, látványtervezésre, műszaki tervek elkészítésére, kapcsolattartásra van szükség, mely megint csak egy magasabb árkategóriába helyezi a projektet.

Lakberendezési és belsőépítészeti projektekre is igaz, hogy a kivitelezést csak úgy vállaljuk el, ha mi vagyunk a tervezők is. Belsőépítészeti munkálatokat is igénylő lakberendezési projekteknél nálunk a teljes kivitelezés költsége 200-280.000 / m2 – plusz az anyagköltség (burkolat festék stb). Ebben az árban minden benne van: tervezés, szakemberek biztosítása, munkafelügyelet, bontás, hulladékszállítás, anyagmozgatás és rendelés, dokumentálás. Ezek a költségek mind az ügyfél nevére/cégére kerülnek kiszámlázásra, így pontosan tud kalkulálni az árakkal, ezeken nincs hasznunk.

Skandináv fürdőszoba berendezése

Mikor éri meg számodra lakberendezővel dolgozni?

Köszönjük, ha időt szántál arra, hogy mindezeket elolvasd. Ha esetleg mégis maradtak benned kérdések azzal kapcsolatban, hogy megéri -e együtt dolgoznod egy lakberendezővel, akkor pár gondolatban összefoglaljuk zárásképpen, hogy milyen esetekben tartjuk indokoltnak, hogy felkeress minket:

Lakberendezőt akkor érdemes hívnod, ha:

 • Szereted a lakberendezést és vannak stílusok, amik tetszenek, de nem tudod elképzelni, hogy a te otthonodban ezeket hogyan lehetne megvalósítani
 • Szeretnél egy igazán igényes és otthonos fészket, de nem tudod, hogy ez hogyan kivitelezhető
 • Nincs időd és energiád arra, hogy a lakberendezéssel foglalkozz, de szeretnél valami szépet kialakítani
 • Olyan egyedi elrendezésű a lakásod belseje, hogy csak egyedi tervezésű bútorokkal, speciális megoldásokkal lehetne a legpraktikusabban berendezni
 • Éttermet, Airbnb lakást, eladó lakást szeretnél felturbózni a maximális nyereség érdekében

Ha megkeresel minket a fenti okokból, akkor minden esetben személyre szabott, ügyfélközpontú szolgáltatásban fogunk részesíteni.

Számunkra az a legnagyobb öröm, amikor a kész lakásban körbevezetünk és látjuk a szemedben, hogy pontosan erre vágytál!

Keress minket bizalommal, ha aktuális neked a lakberendezés!

Örömmel beszélgetünk veled a tanácsadáson a terveidről!

Korábbi munkáinkat nézd meg itt!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

blank

Lakberendezési tanácsadás féláron

Mi lakberendezők, belsőépítészek szeretjük minél több emberrel megismertetni a munkánk fontosságát, hasznát és persze célját. Viszont sokan még mindig egyfajta luxuscikként gondolnak erre a szolgáltatásra.

TOVÁBB »