Minden, amit egy kivitelezőről tudnod kell!

“Nagyon tetszenek a tervek, de nem tudom, hogyan fogok ennyi szakembert találni, hogyan csináljam?” – az elmúlt években rengetegszer találkoztam már ezzel a mondattal. Észrevettem, hogy manapság már nem csak egy precíz – az ügyfél szempontjait tartalmazó – tervezésre van szüksége az embereknek, hanem igenis kell a megbízható kivitelező. 

A kivitelező szótól és magától a szakmától sokan tartanak. Akárcsak más, ingatlanokkal kapcsolatos munkákat ezt is mostoha gyermekként kezeltük és kezeljük a mai napig. Gondoljunk csak az értékesítő ügynökökre, akik megítélése már-már lekicsinylő és legtöbbször a hiénákhoz hasonlítják őket. Nincs ez másként a kivitelezőkkel sem. Ugyanakkor külföldön egy kisebb szoba felújítása is ritkán zajlik generálkivitelezés nélkül.

Mielőtt még mi is beleesnénk abba a hibába, hogy előítéleteket alkotunk erről a szakmáról, lássunk be a (gipszkarton)színfalak mögé! Ígérem, sokaknak megváltozik a véleménye majd. 

Mit csinál egy belsőépítészeti kivitelező?

Inkább úgy is feltehetném a kérdést, hogy “mit nem csinál?”. A felújítás és építés minden területén jelen van a tervezésen kívül. Burkolás, sitt vagy hulladék elszállítás, anyagbeszerzés, szakemberek szervezése és irányítása…csak, hogy néhányat említsek a feladatai közül. 

Mindezek mellett pedig betartatja a határidőket és persze folyamatos felügyelet tartja a szakembereket. Utóbbi talán nem tűnhet olyan nehéz feladatnak, de biztosíthatok mindenkit, az egyik legfontosabb dolog egy belsőépítészeti felújítás során. A kivitelező egyfajta külső szemlélője is az eseményeknek, észreveszi a legapróbb hibákat, és persze javíttatja is azokat, hogy később az ügyfélnek ezzel ne legyen gondja. 

Ha három szóba kéne foglalnom:
ÖSSZEFOGJA A PROJEKTET. 

Egy kivitelező összefogja az egész felújítást.

A fent említettek, természetesen egy jó generálkivitelezőre jellemző tulajdonságok, nem mondom, hogy az évek során nem találkoztam már ezek ellenkezőjével. Éppen ezért is tartottam fontosnak, hogy szolgáltatásaimat ennek az igénynek a kiszolgálásával is bővítsem. Így ügyfeleim végül valóban azt a végeredményt kapják, amit közösen megálmodtunk

Kivitelező vagy saját szervezés

Egy felújítás lebonyolítása nehéz dolog. Már önmagában a szervezés is sok időt és energiát emészt fel, nem is beszélve a váratlan feladatokról esetleges hibákról, amik felmerülhetnek. A kivitelezőnek utóbbi esetekre is bevált “forgatókönyve” van. Tudja rögtön hova, merre induljon. Sőt, a felmérések során a velem dolgozó kivitelező csapat még az én figyelmemet is felhívja esetleges nehézségekre, amiket én a tervezés során már előre kitudok küszöbölni. 

Saját szervezés esetén viszont sok feladat várhat ránk. Telefonálgatás, szakemberek szervezése, idő-menedzsment stb. Vegyünk is egy példát:

Egy burkoló szakember az ügyfelemnek azt mondja, hogy beteg lett, és az aznapra megbeszélt munkakezdés helyett majd csak egy hét múlva tud érkezni. Kellemetlen, nem? De!

Egy ilyen szituációban a kivitelező kolléga csak telefonál egyet és máris érkezik a segítség. Na jó, ha nem is azonnal, de másnapra biztosan. Probléma megoldva, és nem is kellett kihordanunk lábon egy agyvérzést…

blank

Ha magunk akarnánk végezni a felújítás koordinálást gondolnunk kell arra is, hogy hogyan szállíttatjuk el az alapanyagokat a helyszínre, hogyan mozgatjuk majd azokat, na meg persze a felújítás alatt keletkezett hulladékot hogyan visszük el onnan. Ezekre a nehézségekre is megoldást kínál a kivitelező, aki ezeket megszervezi. 

Ahogy látható sok-sok feladat van, amit véleményem szerint jobb egy külső csapatra/személyre bízni. Így a felújítás stresszmentessé, precízzé, kiszámíthatóvá válik. Az ügyfélnek pedig csak annyi a feladata, hogy beköltözzön az új otthonába.Végül, de nem utolsósorban pedig van még egy érv a kivitelező mellett. Ha bármilyen problémánk adódna a felújítás során, elég egyetlen egy telefonszámot elmentenünk, ez pedig a kivitelezőé. Ő lesz a kapcsolattartó minden esetben, akivel meg tudjuk beszélni a felmerülő kérdéseket/kéréseket. Ennél egyszerűbb talán már nem is lehetne. 

Férfi büszkeség

Az esetek többségében, amikor már a felújítás munkafolyamataira kerül sor én férfiakkal tartom a kapcsolatot. A tervezés során ugyanis – főként egy pár, vagy család esetében – a hölgyekkel beszélem át az igényeket. Azonban mikor kétkezi munkára kerül sor, a férfiak kerülnek előtérbe, akik szeretnék kézben tartani a történéseket.

A férfi büszkeség azonban sok esetben egy túlvállalást okoz, ami stresszt, veszekedést és sok fejfájást eredményez. Ezek pedig sajnos hibákba sodorják az embert. Persze Zámbó Jimmy óta tudjuk, hogy “egy jó asszony mindent megbocsájt”…de ha felújításról van szó, akkor nincs kegyelem. 

blank
Kíméld meg magad a stressztől egy kivitelő segítségével!

Belsőépítészeti kivitelezés árak

Egy igencsak kényes témához érkeztünk. A kivitelezők díjazása nagyon változó. Egy kivitelező Budapesten ugyanis teljesen máshogy kalkulál, mint a vidéki, akárcsak Pest megyei városokban. Továbbá változhat az ár attól is, hogy belvárosi vagy éppen külvárosi ingatlan kerül felújításra. 

Mikor elterveztem, hogy kivitelezéssel bővítem a szolgáltatásaimat, leültem a kollégákkal és átbeszéltük, miként árazzunk, milyen jellegű árajánlatokat adjunk. Azt gondolom sikerült megoldást találnunk erre a kérdésre. 

Kivitelező csapatom nálunk a felmérésre velem együtt érkezik – amennyiben érdekli az ügyfelemet ez a szolgáltatás – és közösen mérjük fel az adott területet, hallgatjuk meg az igényeket. Erre a kollégák külön nem számítanak fel költséget, bízva a hosszútávú együttműködésben. 

Következő lépésként én elkezdem a tervezést, mely első változatánál átbeszélem a kivitelezővel, hogy milyen irányba indulunk, átnézzük milyen szakemberek munkájára van szükség. 

blank
A tökéletes végeredmény csak a megfelelő szakemberrel lehetséges.

A tervek elfogadásakor (az ügyfél által) a kivitelező 1-2 napon belül küld ügyfelemnek egy árajánlatot, mely magába foglalja az elvégzendő munka díját nm-re bontva. Tehát egy 56nm-es lakás teljes felújítása esetén így néz ki egy árajánlat:

XXX Ft / nm – mely tartalmazza: itt pedig részletezi a munkákat. 

FONTOS:
Nálunk az árajánlat alapján elfogadott ár a projekt alatt NEM változik. 

Na, de számszerűsítsünk! Kivitelezési szolgáltatásunk 150.000 Forint/nm-től indul. Ezt az összeget a bonyolultabb kivitelezésű munkák emelhetik. A fent említett díj NEM tartalmazza az anyagköltségeket, amelyről kicsit bővebben is szót ejtek*.

*Anyagdíjak

Válság, vírus, háború, árfolyamok hirtelen változása – néhány példa arra, mik tudják befolyásolni az alapanyag árakat a mai világban. Ilyen kiszámíthatatlan talán még sohasem volt ez a piaci szegmens, éppen ezért fontosnak és etikusnak tartjuk, ha ezek díján nem nyerészkedünk. Az anyagdíjak mindig az ügyfél nevére vagy cége nevére kerülnek számlázásra a kis/vagy nagykereskedésekből. Így mindig pontos elszámolásokat tudunk végezni a megrendelőinkkel. Például mi átküldjük a festék áráról kiállított számlát, majd ugyanazt az összeget az ügyfél kiegyenlíti. 

Viszont fontos beszélnünk az anyagbeszerzésről annak szállításáról és mozgatásáról. Ez ugyanis már díjazás ellenében történik. Az előbb említett munka ugyanis idő és energiaigényes így ez a folyamat a munka részeként szerepel, és az árajánlatban fel lesz tüntetve a díjazás mértéke is. 

Remélem egy kis betekintést tudtam adni a kivitelezésről és annak fontosságáról. Bízom abban, hogy ezt a szolgáltatásomat is szeretni fogjátok. Kérdés esetén keressetek nyugodtan!

Lépj velünk kapcsolatba!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

blank

Lakberendezési tanácsadás féláron

Mi lakberendezők, belsőépítészek szeretjük minél több emberrel megismertetni a munkánk fontosságát, hasznát és persze célját. Viszont sokan még mindig egyfajta luxuscikként gondolnak erre a szolgáltatásra.

TOVÁBB »